Starobylé krúpy - zabudnutá surovina

Krúpy sú vlastne vrchnej šupky zbavené zrniečka jačmeňa a napriek svojmu starobylému pôvodu sú potravinou, ktorá spĺňa požiadavky modernej racionálnej kuchyne.

05.03.2016 14:00
krúpy Foto:
Krúpy sú vhodné ako prevencia kardiovaskulárnych a civilizačných chorôb.
debata

Krúpy sú chutné, veľmi zdravé a skutočne lacné. Možno ich pripraviť na mnoho spôsobov, a pretože sú chuťovo neutrálne, neprejedia sa.

Zo zimných zásob

Zimná konzumácia krúp vychádzala z logiky hospodárenia našich predkov: Čerstvé potraviny neboli, varilo sa zo zásob. Naopak, bolo pomerne dosť mäsa – v neskorej jeseni a skraja zimy sa zabíjali husi a svine, v sudoch dokvasila kyslá kapusta. Všetky tieto pochúťky dopĺňali práve krúpy.

Srdce pookrieva

Krúpy sú vhodné ako prevencia kardiovaskulárnych a takzvaných civilizačných chorôb, vredového ochorenia žalúdka, zaisťujú črevnú peristaltiku. Po krúpach sa síce v črevách tvorí väčšie množstvo plynov, ale nespôsobuje bolestivé nadúvanie, sú vhodné aj pre tehotné ženy a dojčiace mamičky.

Krúpové karbonátky so špenátom

Potrebujeme:
200 g mrazený špenát, soľ, 150 g strúhanky, 400 g jačmenných krúp, 200 g oleja, 50 g, masla, bazalka, 150 g smotany na varenie, 1 vajce, 100 g cibule, mleté čierne korenie
Postup:
1. Krúpy pripravíme podľa návodu, varíme 2–3 hodiny vopred vo vode. Špenát necháme rozmraziť. Krúpy necháme vychladiť.
2. Očistenú cibuľu nakrájame na malé kúsky a osmažíme na masle. Pridáme špenát a zmiešame ho s cibuľou, krúpami, so smotanou, s vajcom a korením. Podľa chuti zmes osolíme.
3. Po vychladení formujeme malé fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame v oleji dozlatista. Ak máme v kuchyni čerstvé listy špenátu, môžeme ich chvíľu popražiť s fašírkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #krúpy #cereálie #peristaltika

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....