Karfiol si však môžete dopriať po celý rok a vďaka jeho obsahu živín a vitamínov by ste sa nemali brániť ani tomu, aby ste ho menej upravovali a viac konzumovali v surovom či polosurovom stave. Tak totiž zostane zachované najväčšie množstvo vitamínov C a K, ale aj horčíka, fosforu či mangánu a vitamínov skupiny B, ktoré prospievajú imunite, ale aj pleti či vlasom.
Skúste sa vyhnúť najobľúbenejšiemu slovenskému jedlu z karfiolu – konkrétne jeho vysmážanej podobe. Strúhanka, vajíčko a múka síce tvoria milovaný trojobal, ale ani on a ani rozpálený olej nie je pre karfiol to pravé.Oveľa múdrejšie je karfiol upiecť s pár kvapkami olivového oleja. Na ochutenie môžete pridať parmezán. Karfiol sa tiež uplatní ako jedna z prísad na rozličných slaných koláčoch či napríklad na pizzy. Na drobno či na plátky nasekaný karfiol môžete použiť do zeleninových lasagní, alebo variácie na musaku. Skvelá je aj omeleta s karfiolom či karfiol na spôsob mozočkov.
Nehodno zabúdať ani na karfiolové fašírky, ktoré vytvoríte veľmi jednoducho – uvarený karfiol pomeliete na mlynčeku a zmiešate s vajíčkom, mliekom a pochutinami, aby ste vytvorili masu vhodnú na opekanie.
A čo sa týka surovej podoby – mladý karfiol rozobratý na ružičky sa skvelo hodí do šalátov ako príloha.