Tradičný rezeň z hovädzieho síce v širšom ponímaní často nahrádza aj iný druh mäsa, ale na grilovanie sa kus hovädzieho mäsa veľmi hodí – pri grilovaní sa chuť zvýrazní, jedinečnú vôňu zintenzívni vysoká teplota pri jeho príprave.
Správny druh mäsa
Na prípravu rezňa je ideálne mäkké mäso, akým je sviečková, nízka roštenka či mäso z boku, zvlášť keď je priečne nakrájané na tenké plátky. Húževnaté mäso – napríklad hovädzie plece si treba nechať napríklad na restovanie a dusenie.
Správna teplota
Pred prípravou je vhodné zohriať rezeň na izbovú teplotu, inak treba rátať s dlhšou dobou grilovania. Pri príprave mäsa vybratého z chladničky treba pridať pri grilovaní minútu až dve na každú stranu. Gril treba predhriať na vysokú teplotu.
Správne ochutenie
Plátky mäsa treba bohato okoreniť a osoliť. Najlepšie je použiť hrubú soľ, najradšej morskú, a čerstvo nahrubo namleté alebo drvené čierne korenie. Hrubá soľ sa rozpúšťa pomalšie ako jemná soľ, preto si lepšie uchováva svoje vlastnosti.
Správne pečenie
Pred grilovaním treba najprv kefou očistiť rošt a naolejovať ho. Mäso dáme na gril, vyrovnáme v rovnakom smere, po dvoch minútach každý plátok otočíme o 45 stupňov. Tým vytvoríme neodolateľný odtlačok mriežky grilu.
Správne prepečenie
Vari najčastejšou chybou pri grilovaní mäsa je predĺženie doby grilovania, teda prepečenie, druhou obvyklou chybou je, naopak, nedopečenie. Prepečenie sa nesmie nikdy skúšať tak, že mäso prepichneme ostrým predmetom.
Správne podávanie
Pri podávaní preložíme mäso na taniere alebo misy a znovu dochutíme soľou a korením, môžeme potrieť olivovým olejom alebo rozpusteným maslom, a najmä treba urobiť posledný krok – dve až tri minúty nechať steaky odpočinúť.
Máčanie mäsa
Mnohokrát sa v našej kuchyni zabúda na správnu predprípravu mäsa, ktoré treba vložiť do hlbšej misy a zaliať vodou. Mäso necháme máčať niekoľko hodín a vodu často vymieňame, podľa toho, ako sa krv uvoľňuje z tkanív. Keď krv z mäsa vyjde a mäso sa už nefarbí do ružova, vodu treba zliať.
Marinovanie mäsa
Aby mäso nasiaklo tými správnymi chuťami a vôňami, treba ho marinovať. O tomto kulinárskom postupe možno napísať mnohé – napríklad do marinády môžeme pridať trochu sójovej omáčky z „piatich korení“. Mäso nechávame marinovať asi 30 minút.