Skúsme striedme suroviny

Nielen "dospeláci", ale aj deti s maškrtnými túžbami sa rady zapoja do spoločnej prípravy sladkých dobrôt.

26.02.2016 12:00
maškrtenie, čokoláda, sladkosti Foto:
Pravá čokoláda obsahuje látky, ktoré majú antioxidačné účinky.
debata

Pripravme im tak čarovné chvíle, na ktoré dlho nezabudnú. Ideálne bude, ak pritom použijeme suroviny prospešnejšie zdraviu. Nechajte sa inšpirovať.

Sladidlá

Klasickou surovinou na pečenie je cukor. Jeho dlhodobý prísun však môže privodiť trvalú túžbu po sladkostiach. Vyhnúť sa tomu dá použitím medu, domácich ovocných sirupov, javorového sirupu, melasy alebo nebieleného cukru.

Múka

Súčasťou väčšiny receptov na sladkosti je hladká alebo polohrubá pšeničná múka. Rovnako dobre však poslúži aj múka ražná, ktorá je bohatšia na minerálne látky, vitamíny a vlákninu. A kukuričná múka je vhodná aj pri bezlepkovej diéte.

Tuky

Naše babičky používali na pečenie najmä maslo a masť. Dnešná doba praje skôr kvalitným rastlinným tukom, prípadne zmesiam rastlinných a živočíšnych tukov. Tie totiž obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a navyše v nich chýba cholesterol.

Čokoláda

Pravá čokoláda obsahuje látky, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudskú psychiku a nervovú sústavu, má aj antioxidačné účinky. Ale pozor, máme na mysli kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, vyhnite sa lacným čokoládovým výrobkom.

Džemy

Najlepší džem je domáci, pripravený zo surovín, ktoré sme sami vypestovali či kúpili. Ide o džemy a marmelády z čerstvého ovocia, bez zbytočných konzervačných alebo zahusťujúcich prísad. Dobré džemy obsahujú vysoké percento ovocia.

Sušené ovocie

K pečeniu patrí aj sušené ovocie, ktoré pečivu dodáva vôňu a deťom chutí. Nie je však vhodné to preháňať s množstvom, lebo sušené ovocie obsahuje viac cukru ako čerstvé. Vhodné je ovocie usušiť doma – buď v sušičke, alebo v rúre.

Krupicový variant

Pri pečení používame krupicový cukor namiesto kryštálového, ktorý je hrubozrnný, v ceste by sa nemusel dobre rozpustiť a po upečení by boli na povrchu hnedé bodky. A napríklad piškótová roláda sa pri stáčaní nebude lámať, ak pri jej príprave zmiešame múku v pomere 50:50 so škrobovou múčkou.

Vareškov tip: Kokosové kocky

Štyri žĺtky, 150 g tuku a 300 g práškového cukru vymiešame, pridáme 250 ml mlieka, 0,5 kg polohrubej múky, prášok do pečiva a sneh z bielkov. Cesto nalejeme na vymastený plech a upečieme. Vychladnuté upečené cesto krájame na kocky, namáčame ich v čokoládovej poleve a obaľujeme v práškovom cukre s kokosovou múčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #múka #tuky #cukor #sušené ovocie #sladidlá #džem

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...