Kapitoly z prípravy skvelého steaku

V mnohých krajinách sveta patrí steak medzi najobľúbenejšie pochúťky.

11.02.2016 14:30
Rump steak v pivovej marináde Foto: ,
Rump steak v pivovej marináde.
debata

Tradičný plátok hovädzieho síce v širšom ponímaní často nahrádza aj iný druh mäsa, ale na grilovanie sa kus hovädzieho mäsa veľmi hodí – pri grilovaní sa chuť zvýrazní, jedinečnú vôňu zintenzívni vysoká teplota pri jeho príprave.

Správny druh mäsa

Na prípravu steaku je ideálne mäkké mäso, akým je sviečková, nízka roštenka či mäso z boku, zvlášť keď je priečne nakrájané na tenké plátky. Húževnaté mäso – napríklad hovädzie plece si treba nechať napríklad na restovanie a dusenie.

Správna teplota

Pred prípravou je vhodné zohriať steak na izbovú teplotu, inak treba rátať s dlhšou dobou grilovania. Pri príprave steaku vybratého z chladničky treba pridať pri grilovaní minútu až dve na každú stranu. Gril treba predhriať na vysokú teplotu.

Správne ochutenie

Steaky treba bohato okoreniť a osoliť. Najlepšie je použiť hrubú soľ, najradšej morskú a čerstvo nahrubo namleté alebo drvené čierne korenie. Hrubá soľ sa rozpúšťa pomalšie ako jemná soľ, preto si lepšie uchováva svoje vlastnosti.

Správne grilovanie

Pred grilovaním treba najprv kefou očistiť rošt a naolejovať ho. Steaky dáme na gril, všetky vyrovnáme v rovnakom smere, po dvoch minútach každý steak otočíme o 45 stupňov. Tým vytvoríte neodolateľný odtlačok mriežky grilu.

Správne prepečenie

Vari najčastejšou chybou pri grilovaní steaku je predĺženie času grilovania, teda prepečenie. Druhou obvyklou chybou je naopak, nedopečenie. Prepečenie sa nesmie nikdy skúšať tak, že mäso prepichneme ostrým predmetom.

Správne podávanie

Pri podávaní preložíme steaky na taniere alebo misy a znovu ich dochutíme soľou a korením, môžeme ich potrieť olivovým olejom alebo rozpusteným maslom, a najmä treba urobiť posledný krok – dve až tri minúty nechať steaky odpočinúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava mäsa #hovädzina #rezeň #steak #bravčové mäso

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...