Tradičný plátok hovädzieho síce v širšom ponímaní často nahrádza aj iný druh mäsa, ale na grilovanie sa kus hovädzieho mäsa veľmi hodí – pri grilovaní sa chuť zvýrazní, jedinečnú vôňu zintenzívni vysoká teplota pri jeho príprave.
Správny druh mäsa
Na prípravu steaku je ideálne mäkké mäso, akým je sviečková, nízka roštenka či mäso z boku, zvlášť keď je priečne nakrájané na tenké plátky. Húževnaté mäso – napríklad hovädzie plece si treba nechať napríklad na restovanie a dusenie.
Správna teplota
Pred prípravou je vhodné zohriať steak na izbovú teplotu, inak treba rátať s dlhšou dobou grilovania. Pri príprave steaku vybratého z chladničky treba pridať pri grilovaní minútu až dve na každú stranu. Gril treba predhriať na vysokú teplotu.
Správne ochutenie
Steaky treba bohato okoreniť a osoliť. Najlepšie je použiť hrubú soľ, najradšej morskú a čerstvo nahrubo namleté alebo drvené čierne korenie. Hrubá soľ sa rozpúšťa pomalšie ako jemná soľ, preto si lepšie uchováva svoje vlastnosti.
Správne grilovanie
Pred grilovaním treba najprv kefou očistiť rošt a naolejovať ho. Steaky dáme na gril, všetky vyrovnáme v rovnakom smere, po dvoch minútach každý steak otočíme o 45 stupňov. Tým vytvoríte neodolateľný odtlačok mriežky grilu.
Správne prepečenie
Vari najčastejšou chybou pri grilovaní steaku je predĺženie času grilovania, teda prepečenie. Druhou obvyklou chybou je naopak, nedopečenie. Prepečenie sa nesmie nikdy skúšať tak, že mäso prepichneme ostrým predmetom.
Správne podávanie
Pri podávaní preložíme steaky na taniere alebo misy a znovu ich dochutíme soľou a korením, môžeme ich potrieť olivovým olejom alebo rozpusteným maslom, a najmä treba urobiť posledný krok – dve až tri minúty nechať steaky odpočinúť.