K poriadnym fašiangom patrí domáca zabíjačka

Zabíjačka je spoločenskou udalosťou, keď sa stretáva celá rodina a oslavuje ňou fašiangy.

07.02.2016 11:00
jaternice, zabíjačka, fašiangy Foto:
Jaternice a jelítka patria k tradičným zabíjačkovým pochúťkam.
debata

Zabíjačka je významnou udalosťou vo vidieckej domácnosti, nielen z praktického hľadiska výroby mäsových a iných zásob, tým že má zabezpečiť pre väčšinu roka chutnú domácu masť a dostatok údeného mäsa a výrobkov.

Zabíjačkové nakladané mäso

Pri domácich zabíjačkách používame na naloženie mäsa iba kuchynskú soľ a cukor. Ak doplníme uvedenú zmes dusičnanom draselným alebo sodným, dosiahneme okrem iného aj lepšie vyfarbenie mäsa po vyúdení.

Zabíjačková obarová polievka

Pri zabíjačke je polievky vždy prebytok. Preto si z nej dáme bokom potrebné množstvo, kým ju pre rýchlu spotrebu zriedime vodou. Silnú polievku precedíme a horúcu plníme do plechoviek alebo predhriatych pohárov a sterilizujeme.

Zabíjačkové jaternice a jelítka

Jaterníc a jelítok, a najmä kaše z nich, sme pri zabíjačke prejedení, preto si ich uchovávame, keď nám na ne príde chuť o niekoľko týždňov. Kaša určená na zaváranie nesmie byť príliš prekorenená, pretože korenie sa v konzerve rozleží.

Zabíjačkové oškvarky

Oškvarky patria k zimným lahôdkam, ale býva ich toľko, že sa nestačia rýchlo spotrebovať. Nahriate oškvarky natlačíme do pollitrových pohárov a sterilizujeme aspoň hodinu. Ak máme oškvarky vylisované, pridáme na dno lyžicu teplej masti.

Zabíjačkové údené mäso

Čerstvé údené mäso je tiež dobré uložiť sterilizované. Po vyúdení ho opláchneme teplou vodou a nakrájame na kusy, ktorými zľahka naplníme plechovky. Mäso zalejeme vývarom z údených kostí a litrovky sterilizujeme vyše hodiny.

Zabíjačková údená slanina

Aj údená slanina sa najlepšie skladuje sterilizovaná. Pred sterilizáciou ju opláchneme vodou a naukladáme do plechoviek. Zalejeme ju vodou a sterilizujeme ako údené mäso. Konzervovanú slaninu podávame za studena k chlebu.

Ryžové jaternice

Už v priebehu domácej zabíjačky myslíme na čas po nej a celý proces výroby ryžových jaterníc prispôsobíme tomu, že ich budeme uchovávať v mrazničke alebo chladničke. Aby sa jaternice podarili, kombinujeme ryžu, mäso z hlavy, pľúc a pečene, soľ, korenie, majorán, cibuľu opraženú na masti, všetko plníme do čriev a varíme asi 10 minút a uvarené ponoríme do studenej vody.

Čo s prebytkami

Tie ryžové jaternice, ktoré nezjeme ešte v priebehu zabíjačky, zabalíme do mikroténových vreciek a dáme zmraziť. Ak nemáme dostatok čriev, môžeme pripravené mäso rozotrieť na pekáč a upiecť v rúre.

Vareškov tip: Fašiangový pekáč

Pol kila bravčového bôčika nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, vložíme do pekáča, podlejeme časťou vývaru a pečieme v rúre 20 minút. Počas pečenia raz obrátime. Klobásky a plátky údeného mäsa pridáme k bôčiku, dolejeme vývar a dopekáme, až kým je mäso mäkké. Na jednu porciu pripravíme plátok bôčika, plátok údeného a jednu klobásku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zabíjačka #údeniny #fašiangy #domáce delikatesy

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...