Ako na ružičkový kel? Poradíme

V zimnom období sa po tejto zelenine oplatí siahnuť. Je plná vitamínov, dokonca aj bielkovín.

01.02.2016 07:00
ružičkový kel, zelenina, vitamíny, výživa Foto:
Ružičkový kel - dáte si?
debata

Ružičkový kel je bohatý na vitamín C. Konzumácia 100 gramov pokryje dennú potrebu „céčka“ pre dospelého. V zimnom období sa však po tejto zelenine oplatí siahnuť aj z iných dôvodov. Je bohatý na kyselinu listovú, železo a draslík. Takisto obsahuje rastlinné bielkoviny – v 100 gramoch sa nachádza 4,5 gramov.

Ako ho upraviť?

Ružičkový kel je skvelý na blanšírovanie – jednotlivé hlavičky oberieme a položíme do sitka, ktoré na chvíľu ponoríme do vriacej vody. Následne opláchneme studenou vodou. Výhodiu takejto úpravy je, že zelenina si zachová dôležité vitamíny, najmä „céčko“.

Aj surový ružičkový kel sa dá konzumovať. Jemné klíčky pokrájajte a zalejte dressingom podĺa chuti. Pripravíte šalát extra bohatý na vitamíny. Pozor! Nie každý toleruje surové klíčky, ak pripravujete šalát pre návštevu, zvoľte radšej blanšírovanie, potom pripravte šalát.

Pri varení v pare si ružičkový kel zachová chuť aj vitamíny. Ak nemáte parný hrniec, tak poukladajte zeleninu do sitka a nechajte ju v pare nad vodou v hrnci.

Ak sa rozhodnete ružičkový kel variť vo vode, nepreháňajte to. Skôr ho varte kratšie než dlhšie. Odporúča sa 15 minút, ale radšej kúsok vytiahnite a zahryznite doň. Mal by zostať chrumkavý, nie rozvarený a bez chuti.

Ak sa vám predsa len kel rozvarí, už jeho hlavičky nezachraňujte, nie sú chutné. Pripravte pyré s trochou mlieka a syru. Premiešajte mixérom a dochuťte soĺou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #vitamíny #ružičkový kel #bielkoviny

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...