5 vecí, ktoré sa stanú, ak prestanete jesť chlieb

Celkom sa vzdať sacharidov sa nemusí vyplatiť. Čo vás čaká?

27.01.2016 17:00
chlieb Foto:
Za čo vymeniť chlieb?
debata

Akonáhle prestanete jesť sacharidy, kilá začnú ísť dole. Zlá správa však je, že nestrácate tuk, ale v prvom rade vodu. Sacharidy sa v tele ukladajú ako glykogén a práve ten v sebe viaže vodu. Akonáhle podiel glykogénu v tele klesá, klesá aj podiel vody.

Sacharidy v pečive sa rýchlo dostávajú do krvi a zvyšujú hladinu cukru v krvi. To zapríčiňuje pocit vlčieho hladu, mozog vysiela telu signál, že telo je hladné. Divoká jazda sa však skončí, ak výrazne obmedzíte príjemn sacharidov, alebo ak „rýchle“ sacharidy vymeníte za „pomalé“, ktoré udržujú hladinu cukru konštantnú.

Sacharidy sú najväčším zdrojom energie pre naše telo. Ak ich telu odopriete, bunky pracujú pomalšie a vy sa cítite malátnejšia.

Dobrým dôvodom, prečo športovci popri proteínoch telu dodávajú aj sacharidy je ten, že potrebujú „palivo“ na účinný tréning. Pre telo je náročné brať energiu výlučne z tukov a bielkovín, pretože ich nedokáže metabolizovať tak účinne. A po tréningu je takisto žiaduce doplniť telu energiu, ktorá mu chýba, aby sa mohlo vrátiť do pracovného režimu.

Sacharidy, či už rýchle alebo pomalé, zvyšujú hladinu serotonínu v krvi. Ide o látku, ktorá je prezývaná aj hormón dobrej nálady. Takže, ak prestanete jesť chlieb, mali by ste ho nahradiť celozrnnými výrobkami, aby ste si zachovali celkovú „pohodu“. Bez sacharidov sa z vás ľahko môže stať „kôpka“ nervov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chlieb #tréning #sacharidy #výmena

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....