Arašidové maslo v slovenskej kuchyni? Dá sa využiť na mnoho spôsobov

Aj vy ste určite kedysi pátrali po tom, čo to vlastne je arašidové maslo.

25.01.2016 16:56
Arašidové maslo Foto:
Arašidové maslo je v slovenskej kuchyni často obchádzané.
debata

Milovaná pochúťka Američanov či Britov, ktorá sa ocitla azda v každom sitkome na televíznej obrazovke aspoň raz, je už dávno aj súčasťou ponuky slovenských obchodov.

Nátierka vyrobená zo sušených pražených arašidov sa vo svete vyskytuje vo všemožných variáciách – môže byť sladké, slaná, ochutená medom či džemom, ale tiež na syrový alebo zeleninový spôsob. Ročne sa vo svete skonzumuje milióny ton tejto pochúťky a napríklad len v Amerike, ktorá je najväčším spotrebiteľom tejto dobroty, sa ročne predá arašidové maslo za zhruba 800 miliónov dolárov.

Výhodou arašidového masla v porovnaní s klasickým živočíšnym je fakt, že obsahuje zdravšie tuky – napriek tomu nie je vhodné na redukčnú diétu, keďže aj tuky rastlinného pôvodu urobia svoje. Nevýhodou zasa môže byť, že arašidy patria k výrazným alergénom.

Aj keď Slovenky a slovenské gazdinky majú ešte stále k arašidovému maslu nedôveru, nemuselo tak byť. Ide totiž o potravinu, ktorá sa dá využiť mnohými spôsobmi. Ak si zakúpite klasické arašidové maslo, môžete s ním okrem tradičného natierania na pečivo urobiť napríklad:

1. Pridať ho k restovanému mäsu či zelenine

Chuť arašidového masla oceníte najmä pri exotickejšej ázijskej kuchyni. Môžete pár lyžíc pridať do pad thai či prípravy ázijskej pochúťky s krevetami alebo kuracím mäsom.

2. Pridať ho na zahustenie

Arašidové maslo môže zahustiť omáčky, polievky a rozličné sósy. Skvelú kombináciu vytvorí (a zjemní) pri mexickom jedlo a pikantnejšej kuchyni.

3. Pridať ho do koktejlov

Ak patríte náhodou k experimentátorom s miešanými nápojmi, môžete skúsiť arašidové maslo (naozaj len trošku) pridať do šejkra a kombinovať so smotanovými likérmi, prípadne rumom alebo whisky. Pár receptov určite nájdete online.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #kuchyňa #chuť #využitie #arašidové maslo

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...