Milovaná pochúťka Američanov či Britov, ktorá sa ocitla azda v každom sitkome na televíznej obrazovke aspoň raz, je už dávno aj súčasťou ponuky slovenských obchodov.
Nátierka vyrobená zo sušených pražených arašidov sa vo svete vyskytuje vo všemožných variáciách – môže byť sladké, slaná, ochutená medom či džemom, ale tiež na syrový alebo zeleninový spôsob. Ročne sa vo svete skonzumuje milióny ton tejto pochúťky a napríklad len v Amerike, ktorá je najväčším spotrebiteľom tejto dobroty, sa ročne predá arašidové maslo za zhruba 800 miliónov dolárov.
Výhodou arašidového masla v porovnaní s klasickým živočíšnym je fakt, že obsahuje zdravšie tuky – napriek tomu nie je vhodné na redukčnú diétu, keďže aj tuky rastlinného pôvodu urobia svoje. Nevýhodou zasa môže byť, že arašidy patria k výrazným alergénom.
Aj keď Slovenky a slovenské gazdinky majú ešte stále k arašidovému maslu nedôveru, nemuselo tak byť. Ide totiž o potravinu, ktorá sa dá využiť mnohými spôsobmi. Ak si zakúpite klasické arašidové maslo, môžete s ním okrem tradičného natierania na pečivo urobiť napríklad:
1. Pridať ho k restovanému mäsu či zelenine
Chuť arašidového masla oceníte najmä pri exotickejšej ázijskej kuchyni. Môžete pár lyžíc pridať do pad thai či prípravy ázijskej pochúťky s krevetami alebo kuracím mäsom.
2. Pridať ho na zahustenie
Arašidové maslo môže zahustiť omáčky, polievky a rozličné sósy. Skvelú kombináciu vytvorí (a zjemní) pri mexickom jedlo a pikantnejšej kuchyni.
3. Pridať ho do koktejlov
Ak patríte náhodou k experimentátorom s miešanými nápojmi, môžete skúsiť arašidové maslo (naozaj len trošku) pridať do šejkra a kombinovať so smotanovými likérmi, prípadne rumom alebo whisky. Pár receptov určite nájdete online.