Mäsa z kozliat a kôz sa netreba báť

Predstava kozích mäsových hodov vyvolá u mnohých ľudí nepríjemný úškrn, najmä keď si vybavia zápach capov.

23.01.2016 10:20
baranina, baranie mäso Foto:
Mäso z kôz či oviec býva často podceňované. Neprávom.
debata

Predsa však v mnohých regiónoch Slovenska, Liptov nevynímajúc, patrila kozľacina na tanier, spolu s kozím mliekom a so syrom. Hoci pre deti bývalo zabíjanie kozliat traumatickým zážitkom, veď kozliatka bývali ich kamarátmi a každé malo svoje meno.

Kozie mäso a jeho štruktúra

Kozie mäso z mladých a dobre kŕmených kusov je jemne vláknité, šťavnaté a krehké a výživnosťou sa takmer vyrovná iným druhom jatočného mäsa, hoci v dnešnej populácii nepatrí medzi veľmi obľúbené druhy mäsa.

Kozie mäso a obsah tuku

Kozie mäso nie je presýtené tukom, pretože tuk je z najväčšej časti uložený v brušnej dutine, a to najviac okolo obličiek, pod kožou a medzi svalstvom je ho pomerne málo. Kozí loj má vysoký bod topenia a v kuchyni sa používa menej.

Kozie mäso a jeho farba

Koza má mnoho vlastností zhodných s ovcami, a preto aj kozie mäso sa podobá mäsu baraniemu, rozozná sa však od neho podľa svetlejšej farby a podľa lepkavého podkožného väziva, kuchynská úprava je podobná úprave baraniny.

Kozie mäso a jeho vôňa

Mnohých odrádza pach najmä mäsa zo starých kôz a capov. Tento pach však môžeme najmä pri mladom mäse zmierniť tak, že ho necháme v kúskoch voľne visieť na čerstvom vzduchu asi 24 hodín alebo ho naložíme do kyslého mlieka.

Kozie mäso a jeho vek

Najlepšie kozie mäso je z odrastenejšieho mláďaťa do jedného roka. Bývajú to väčšinou odstavčatá, ktoré pri výdatnom kŕmení dávajú nielen viac dobrého, šťavnatého mäsa, ale aj pomerne dobrý loj vhodný na zápražky a do cesta.

Kozie mäso a jeho úprava

Kozie mäso môžeme tepelne upravovať rovnakým spôsobom ako mäso baranie. Roztriedenie kozieho mäsa a jeho použitie v kuchyni sa výrazne neodlišuje od mäsa baranieho, len mäso zo starých kôz sa musí dlhšie tepelne upravovať.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mäso #varenie #kuchyňa #koza #kozie mäso

+ Stres riešte relaxom a aktívnym oddychom. Zeleninový deň vám len prospeje.
Spor s kolegyňou môže dopadnúť...

+ Vyhýbajte sa zbytočným kalóriám, telo ich nepotrebuje.
Občas sa oplatí minúť peniaze na niečo len pre radosť....