Pár tipov do kuchyne: Ako ochutiť šalát, čo s bylinkami

Kuchynské experimentovanie láka mnoho fajnšmekrov a nadšencov varenia. Poznali ste aj nasledovné triky? Možno vás prekvapia, ale určite stojí za to vyskúšať ich.

16.01.2016 08:00
varenie, zdravá strava, zelenina Foto:
S varením môžete experimentovať.
debata

Pri varení môžete pracovať so surovinami rôznym spôsobom. Dôležité je dochucovanie a zvýrazňovanie prirodzenej chuti. Pri úprave je dobré voliť spôsob, ktorý jedlo či konkrétnu potravinu nezbaví jej podstaty.

Ak rada pripravujete napríklad šaláty, nezabúdajte na používanie dochucovadiel ako olivový olej či ocot – oboje dokáže krásne zvýrazniť prirodzenú chuť zeleniny. Možno ste nevedeli, ale napríklad surový karfiol (dôkladne umytý) môžete nastrúhať do šaláta a nezaťažovať sa s jeho tepelnou úpravou. Pri šalátoch tiež platí, že jedlu dodá chuť aj nečakaná kombinácia – k zelenine pridajte výraznejšiu chuť citrusových plodov v podobe nasekaného grapefruitu či pomaranča. Ďalšou alternatívou sú rozličné klíčky alebo oriešky a semienka (slnečnicové jadierka, kešu či nasekaé mandle).

Pri príprave jedla v elektrickej rúre často pracujeme s dochucovaním prostredníctvom rozličných už hotových korenín z obchodu. Niekedy sa však oveľa viac osvedčí morská soľ a bylinky, ktoré sme si sami vysušili či dopestovali. Nebojte sa ich vo viazaničke pridávať priamo do pekáča k jedlu. Dodajú mu dokonalú chuť.

Čo sa týka príloh, na Slovensku najčastejšie využívame ryžu či zemiaky. Alebo pečivo. Ak sa neviete niečoho vzdať, zahrajte sa – pečivo môžete opiecť, prípadne ho dochutiť a nechať zapiecť s parmezánom. Ryži prospeje kari, ale tiež čerstvý hrášok alebo napríklad pár klinčekov. Pri zemiakoch sa osvedčí rasca, ale aj petržlenová či zelerová vňať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky #príprava #jedlo #kuchyňa #bylinky #šalát

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...