Sucho a tma
Med sa skladuje v suchých a tmavých miestnostiach. Aby sme uchovali jeho kvalitu, musí byť v uzavretom obale, pretože ľahko prijíma vzdušnú vlhkosť a pachy z okolia. Med je nutné chrániť aj pred priamym slnečným žiarením. Pri jeho skladovaní nie je nevyhnutný chlad, ale je lepší ako teplo.
Nekvalitný med
Nekvalitný med má vyšší obsah vody, čo môžete spoznať aj v zatvorenom pohári – keď ho nakloníte, med vnútri by sa nemal prelievať príliš rýchlo. Z lyžičky stekajúci med by mal v pohári na hladine vytvárať zreteľné záhyby – mal by „mašličkovať“. Ak med tečie ako voda, nie je kvalitný.
Pikantná pochúťka
Čili patrí spolu s medom a vanilkou medzi tradičné prísady do čokolády, čokoládový nápoj s ním si pripravovali už starí obyvatelia Strednej a Južnej Ameriky. Má skvelé vlastnosti, podporuje trávenie a zosilní povzbudzujúci účinok čokolády, navyše pôsobí antibakteriálne.
Sladký kúpeľ
Ak chceme mať krásne premastenú pleť, môžeme si pripraviť čokoládový kúpeľ z litra plnotučného mlieka a 3 lyžíc kakaového prášku. Najprv vymiešame kakao s 2 lyžicami mlieka na kašu, primiešame zvyšok zohriateho mlieka, zmes vlejeme do vane plnej vody a kúpeme sa 15 minút.
Variť nad parou
Pri klasickej príprave polevy varíme čokoládu nad parou – hrnček postavíme do väčšieho hrnčeka s vodou a zahrievame. Na dno hrnčeka nastrúhame stužený tuk alebo maslo, pridáme práškový cukor a na kúsky nalámanú čokoládu na varenie. Miešame až do dokonalého rozpustenia.
Krájať teplým nožom
Aby jednotlivé dieliky torty boli krásne hladké na ploche rezu, krájame torty vždy teplým nožom. Pred krájaním si pripravíme vyššiu úzku nádobu naplnenú teplou vodou a v nej potom nôž namáčame. Po každom nakrojení nôž znovu namočíme do teplej vody a utrieme.