Poučky z prípravy lineckého cesta

Vianoce sa skončili, ale linecké cukrovinky si radi vychutnáme aj na silvestrovskej oslave.

30.12.2015 14:00
var51--magazin-5strana
Pri konečnej úprave linecké koláčiky väčšinou spájame po dva kúsky.
debata

Tak nezaškodí niekoľko pravidiel a postupov, ktoré sa dajú uplatniť pri pečení tohto pečiva.

Ako na vypracovanie

Linecké cesto je vlastne druhom cesta, ktoré inak nazývame krehkým cestom, pri ktorom sa spracuje múka, väčšinou hladká, tuk a cukor. Navyše sa pridáva žĺtok, ktorý však v ceste nemusí byť, v prípade potreby stačí trochu studenej vody. Časť múky pre sviatočné pečenie môže byť nahradená mletými orechmi alebo mandľami.

Ako na tmavé cesto

Na tmavý variant krehkého lineckého cesta potrebujeme okrem hladkej múky, práškového cukru, tuku a žĺtku aj kakao a nastrúhanú horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa. Podobne ako pri svetlom ceste suroviny dôkladne premiešame, pričom múku s cukrom preosejeme, a cesto necháme odležať 24 hodín v chladničke.

Ako na diétne cesto

Ak sa obávame, že maškrtenie nám prinesie nejaké to kilo navyše, ale nedokážeme lineckým koláčikom odolať, treba vyskúšať diétny variant cesta, na ktorý budeme potrebovať okrem hladkej múky nízkotučné maslo, trstinový cukor, nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna a marmeládu s nízkym obsahom cukru.

Ako na tvarovanie pečiva

Z vyvaľkaného lineckého cesta môžeme vykrajovať najrôznejšie tvary. Pre párty cukrovinky volíme skôr drobnejšie tvary ako kolieska, hviezdičky, srdiečka či ovály. Pretože cesto väčšinou spájame krémom či lekvárom, vopred si rozmyslíme, či chceme mať vrchný diel čiastočne otvorený s vykrojeným stredom alebo bez neho.

Ako na pečenie koláčikov

Linecké koláčiky pečieme v stredne teplej rúre asi pri 180 °C doružova. Pretože cesto je dosť mastné, nemusíme plech vytierať tukom a nie je potrebný ani papier na pečenie. Z plechu linecké koláčiky dávame dole lopatkou a ukladáme na rovnú tácku, aby sa horúce kúsky neskrútili. Pred ďalšou várkou necháme plech vychladnúť.

Ako na zdobenie pečiva

Pri konečnej úprave lineckých koláčikov väčšinou spájame po dva kúsky, a to zaváraninou (džemom, marmeládou, lekvárom) alebo krémom. Zaváranina musí byť hladká. Lepšia je pikantná chuť, preto najčastejšie používame ríbezľovú alebo višňovú zaváraninu. Väčšinou má vrchný kúsok prázdny stred a vrch len pocukrujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #párty #Silvester #občerstvenie #linecké cesto

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...