Šľachtic vianočného stola: Zemiakový šalát

, 24.12.2015 11:51
Zemiakový šalát má na Slovensku má mnoho variácií.
Zemiakový šalát má na Slovensku má mnoho variácií. Autor:

Klasikou slovenského vianočného stola je zemiakový šalát, ktorého príprava a výsledná podoba majú nespočetné množstvo variantov, napriek tomu existujú základné postupy, ktorými by sa najmä začiatočníci mohli riadiť. Aby zo šalátu nebola kaša, musíte mu dopriať najmä jemné zaobchádzanie, rozumnú dobu varenia a správny typ zemiakov.

Všetky suroviny na šalát

Aj keď domácnosti zvyknú dávať do šalátu svoje obľúbené suroviny vo svojom obľúbenom pomere, dominujú v nich zemiaky, varená mrkva, mrazený alebo konzervovaný hrášok, mrazená alebo konzervovaná kukurica, natvrdo uvarené vajcia, nakladané uhorky, niekde sa pridáva aj šunka, ale najmä majonéza, ktorej zdravším variantom je biely jogurt.

Varný typ zemiakov na šalát

Základné šalátové zaklínadlo znie: Včas si zaopatriť zemiaky varného typu¤A, teda šalátové zemiaky. Ďalšou zásadou je, že zemiaky deň pred prípravou šalátu treba vybrať z pivnice. Aj zvyšné suroviny je vhodné nachystať si deň vopred a ak robíme šalát s nálevom, treba nechať zeleninu, vajíčka, šunku, sterilizované uhorky s nálevom do druhého dňa odležať.

Čistenie surovín na šalát

Zemiaky pred varením je vhodné dôkladne umyť kefkou alebo novou hubkou na riad, a to aj tie z obchodu, ktoré dnes zvyčajne bývajú preprané. Podobne treba očistiť mrkvu a inú koreňovú zeleninu (ak ju zvykneme používať). Konečné čistenie zeleniny možno robiť buď pred uvarením alebo po ňom, základom je oškrabanie alebo olúpanie mrkvy, petržlenu či zeleru.

Príprava zemiakov na šalát

Očistené zemiaky dáme variť do hrnca s vodou a ak chceme ušetriť energiu, použijeme parný hrniec – parák. Keď zemiaky začnú vrieť, postavíme nad ne naparovací nástavec, do ktorého naukladáme suroviny na šalát, ktoré si žiadajú tepelnú úpravu. Približne po 25 minútach skúsime do jedného zo zemiakov zapichnúť nôž – ak zemiakom ľahko prejde, sú uvarené.

Príprava zeleniny a vajec

Ak nemáme naparovací nadstavec, všetky ostatné suroviny na šalát uvaríme zvlášť. Vajíčka dáme do studenej vody, privedieme k varu a varíme 10 minút. Potom ich zlejeme a pustíme na ne studenú vodu z kohútika, čo uľahčí lúpanie. Mrazený hrášok s kukuricou môžeme uvariť v mikrovlnnej rúre, mrkvu zalejeme trochou vody, osolíme a varíme približne 15 minút.

Finálna príprava šalátu

Po uvarení zemiaky zlejeme, necháme ich 5 minút vychladnúť, potom ich ešte za horúca ošúpeme. Rozkrájame ich na malé kocky, uhorky zlejeme, nakrájame na maličké kúsky, rovnako aj vajíčka a šunku. Spoločne s majonézou a varenou zeleninou všetko pridáme k zemiakom, premiešame a osolíme. Šalát necháme vychladnúť a odležať aspoň tri hodiny v chladničke.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#Slovensko #jedlo #kuchyňa #Vianoce #stôl #šalát #zemiakový šalát #klasika
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Všetko ste si vlastnou vinou pokazili, avšak môžete to ešte napraviť.
Dokážete toho zmeniť viac ako si...

+ Nič nebude ako predtým, keď sa sami nezačnete snažiť.
Niekedy stačí jedno slovo a môžete všetko iba...