Vianočné pečivo ide na dračku, zarábajú cukrárne aj mamičky

Ľudia stále častejšie vianočné cukrovinky kupujú hotové.

22.12.2015 17:09
vianočné pečivo Foto:
Pečenie vianočného pečiva už nahrádzajú objednávky v pekárňach či v domácej výrobe.
debata

Popri rozličných cukrárňach a domácich pekárňach však pečú aj nezamestnané ženy alebo mamičky na materskej dovolenke, ktoré svoje ponuky zverejňujú na rôznych bazároch. Podľa správ zo susedného Česka stúpol tento rok záujem o bezlepkové či dia cukrovinky. V priemere si jeden zákazník objednáva viac ako dva kilogramy maškŕt.

„Záujem bol tento rok veľmi veľký,“ prezrádza cukrárka Marcela Silber z Ostravy. Odhaduje, že vzrástol o viac ako 100 percent. „Bohužiaľ pečiem sama, takže som obmedzená kapacitou,“ doplnila. Ponúka 22 druhov koláčov a už týždeň pred Vianocami počítala napečené cukrovinky na 100 kilogramov. „Posledné objednávky som prestala brať už 24. novembra. Prvé prišli už v septembri. Pečiem od polovice novembra,“ vysvetlila.

Rastúci záujem prisudzuje väčšej lenivosti ľudí aj ich ochote viac utrácať. „Je to mix hneď niekoľkých príčin. Jednou z nich je ale aj spokojnosť zákazníkov, ktorí sa vracajú a privádzajú nových. Hlavne príbuzných a známych,“ dodala.

Príležitosť privyrobiť si predajom koláčikov využíva aj rad nezamestnaných žien či mamičky na materskej. Niektoré takto predajú až 120 kilogramov cukroviniek. Tento rok po prvýkrát ponuku prostredníctvom internetového bazáru zverejnila aj mladá žena z Karvinska, ktorá si nepriala uviesť svoje meno. Najskôr piekla počas nemocenskej, potom ako nezamestnaná.

„Začala som piecť, aby som sa nenudila. Záujem ma ale veľa prekvapil. Ľudia si stále objednávajú. Aj na poslednú chvíľu chcú cukrovinky,“ povedala. Celkom ponúkala mix 11 druhov. Predchádzajúce skúsenosti z cukrárskej výroby nemala. „Piekla som len doma pre rodinu,“ poznamenala. Na domácich koláčikoch však zákazníci oceňujú skôr tradičný postup prípravy a recepty, ktoré často poznajú ešte od starých mám. Typickú chuť často cukrárenské výrobky, ktoré vznikajú vo veľkých objemoch, nemajú.

Vianočné pečivo pritom nechýba ani ako súčasť rozličných koncoročných pozorností a veľké objednávky okrem jednotlivcov robia aj celé firmy. Krabičky naplnené lineckým pečivom či medovníčkami potom rozposielajú svojim dobrým klientom, alebo spolupracovníkom. „Je to veľmi príjemný darček. Sme len dvaja s partnerkou, takže keď mi pred Vianocami prinesú nádielku vianočného pečiva od automobilky, s ktorou spolupracujem, vždy to veľmi oceníme. Vlastne máme vyriešené pečenie,“ uviedol Peter z Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #Vianoce #brigáda #cukrovinky #domáce

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...