Vianočné korenie, ktoré chutí a vonia zdravím

Pridáva sa do pečenia, do vianočných nápojov, dá sa povedať, že vytvára ducha Vianoc, ktorého cítiť na každom rohu. Vianočné korenie nemá iba moc naladiť nás na koledy. Vykoleduje nám aj zdravie.

20.12.2015 14:00
vianočné pečenie, vianočné vône, škorica, oriešky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Koriander

Je nezastupiteľnou súčasťou každého dobrého medovníka. Toto korenie výrazne upokojuje žalúdok. Preto ľudia, ktorí to prehnali so Štedrou večerou, môžu použiť medovníky namiesto suchárov. Koriander mierni žalúdočné kŕče, plynatosť a podporuje správne fungovanie zažívacieho traktu.

Badián

Do čajov, vianočných nápojov aj cukroviniek. Dokonca sa ním ochucuje varené víno, ktorému prepožičiava nezameniteľnú chuť. Badián je drobný, ale vysoko aromatický. Telu dodáva vlákninu, vápnik, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, sodík a dokonca aj vitamíny A, B, C plus kyselinu listovú. Je to naozaj multivitamín, ktorý má antiseptické účinky, podporuje imunitu, trávenie, uľavuje od bolesti kĺbov a pokožku robí krajšou. Kto by sa ešte vyhýbal badiánu?

Škorica

Je akousi reprezentantkou Vianoc. Varené víno či dobrý jablčník si bez nej prakticky ani nevieme predstaviť. A to je dobre. Je často považovaná priamo za liek. Predstavuje silný antioxidant, podporuje správne hodnoty krvného tlaku, je antibakteriálna, navodzuje pocit pohody, spevňuje cievy, upravuje hladiny cholesterolu a to všetko už pri malých množstvách. Netreba to s ňou totiž preháňať, pri vysokých dávkach môže byť toxická. Vo vianočných dobrotách jej však je presne toľko, aby nám z nej bolo zdravo.

Kardamón

Exotické korenie, ktoré rovnako prispieva k správnej vianočnej atmosfére. Je aj veľmi dobrým prostriedkom na odkyslenie organizmu, čo sa po návale sladkostí a údenín určite hodí. Telu pomáha bojovať s kašľom a nachladnutím, je veľmi dobrým pomocníkom aj pri hemoroidoch a nadúvaní. Má afrodiziakálne účinky, aby ste správnu romantiku pri káve či čokoláde dozdobenej kardamónom aj efektívne zakončili.

Klinčeky

Ich analgetická schopnosť je už dobre známa. Sú na bolesť zubov lepšie ako aspirín. Zároveň dodávajú telu energiu a patria ku koreninám, ktoré v tele podporujú tok energie a urýchľujú metabolizmus. Sú skvelou koreninou na likvidácii baktérií a vírusov, okrem iného sú pomocné aj proti rakovine. Do vareného vína si ich určite doprajte v dostatočnom množstve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #škorica #klinček #koreniny #koriander #kardamón

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...