Netradičné slané pochúťky

Slané maškrty desatorakých chutí majme pripravené pre hostí ale aj pre seba.

18.12.2015 11:00
Slaný závin so špenátom, bryndzou a slaninou. Foto:
Slaný závin so špenátom, bryndzou a slaninou.
debata

Domáce krekry

Nie je nič ľahšie, ako urobiť si domáce krekry jednoducho a rýchlo. Keď si ich upečieme doma, budeme presne vedieť, čo sme do svojho pečiva dali a nemusíme sa tak obávať žiadnych potravinárskych „éčok“. A môžeme si do nich primiešať prísadu, ktorú práve máme doma – mak, sezamové semiačka, syr, rascu…

Konopné pečivo

Výborným zdravým variantom je upiecť vianočné slané pečivo z konopnej múky, ktorá má veľké množstvo vitamínov a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje. A napríklad taký konopný chlieb je výborný, má krásnu farbu a najlepšie je, že vydrží dlho čerstvý.

Mrkvové pečivo

Alternatívou svetlého pečiva je o poznanie tmavšie slané pečivo z mrkvy a celozrnnej múky ako náhrada za rôzne tyčinky, ktoré obsahujú kypriace látky alebo kvasnice. Surovinami na prípravu sú rozšľahané vajcia, z ktorých sa polovica necháva na potretie pečiva, cesto sa vymiesi z celozrnnej múky, nastrúhanej mrkvy, ľanového namixovaného semienka, oleja a vody.

Slimačie variácie

Obľúbenou slanou maškrtou sú rolované a nakrájané pečené slimáky, ktorých náplňou môžu byť rozmanité suroviny: strúhaný tvrdý syr zmiešaný so strúhanou salámou, šunkou, klobásou, korenie na pizzu, rozdrobený syr niva a posekané orechy, nadrobno pokrájaná anglická slanina, kečup, oregano, nakrájaný pór či červená paprika.

Slaná vianočná dobrota: Syrový koláč so slaninou a s tvarohom

Potrebujeme:
Cesto: pol kocky droždia, 200 g polohrubej múky, 100 ml mlieka, 125 g tvarohu, 125 g masla, vajce, 1 kl cukru, 1 kl soli, Náplň: 200 g anglickej slaniny, 200 g syra eidam, 100 g červenej cibule, kečup, mletá paprika, drvené farebné korenie, rasca, soľ, čerstvý tymian
Postup:
1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, cukor a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku, osolíme a vlejeme vajce s rozpusteným maslom.
2. Potom prilejeme kvások a tvaroh a vymiešame polotuhé cesto, ktoré necháme kysnúť asi 20 minút.
3. Kruhovú koláčovú formu vymastíme maslom a rúru rozohrejeme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme na placku, veľkosť upravíme podľa formy. Na cesto poukladáme zmes slaniny, syra, cibule, korenia a necháme kysnúť asi 20 minút. 4. Potom výdatne polejeme koláč kečupom. Zo zvyškov cesta vytvarujeme na povrchu koláča ozdobnú mriežku a koláč pečieme v rúre asi pol hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #recept #Vianoce #slané pečivo

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...