Pekárska poradňa slaného pečiva

Na vianočnom stole je miesto aj pre slané drobnosti.

16.12.2015 11:00
slané koláčiky s klobásou Foto: ,
Slané koláčiky s klobásou.
debata

Zohriatie formy

Ak máme naponáhlo a tuk na vymastenie formy je príliš tuhý, formu na koláč najprv zohrejeme tak, že ju na chvíľu vložíme do rúry. Formu potom bez ťažkostí vymastíme aj tvrdým maslom. A drobné pečivo sa na povrchu nepripáli, keď pridáme do vajíčka, ktorým potierame, trochu citrónovej šťavy.

Zlepšenie múky

Zatuchnutú múku pred pečením napravíme tak, že ju na platni zohrievame v ohňovzdornej nádobe tak dlho, až kým nie je úplne horúca. Cesto vyvaľkáme jednoducho medzi dvoma len mierne pomúčenými potravinárskymi fóliami, cesto sa pri tom nelepí.

Užitočné zvyšky

Ak nám zostali po sviatkoch zvyšné slané tyčinky, treba myslieť na budúcnosť, rozdrviť ich valčekom a získame tak trebárs aj pikantnú strúhanku na obaľovanie rezňov. Do hotovej strúhanky môžeme pridať zmes sušených byliniek, najemno nastrúhaný parmezán, hrubú soľ a drvené farebné korenie.

Vareškov tip: Taštičky s klobásou a nivou

Najskôr zarobíme kvások klasickým spôsobom a necháme chvíľu kysnúť. Potom vypracujeme klasické kysnuté cesto. Rozvaľkáme ho na placku, vykrajujeme štvorce, plníme nakrájanou klobásou a pridáme trochu nivy. Zabalíme, preložíme na plech a dáme piecť do rúry asi na 20 minút.

Závin s pórom a hubami

Potrebujeme:
400 g lístkového cesta, pór, 150 g šampiňónov, 2 PL olivového oleja, zemiak uvarený v šupke, 2 vajcia, 1 PL škrobu, 1–2 kl sušeného rozmarínu, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Nadrobno nakrájané šampiňóny a kolieska póru urestujeme v panvici na rozohriatom olivovom oleji. Olúpaný varený zemiak nastrúhame do misky, pridáme urestované huby a pór, jedno vajce, škrob a rozmarín, všetko osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
2. Lístkové cesto rozvaľkáme na podlhovastý plát, doprostred rozložíme pripravenú náplň, potom ho zrolujeme a konce cesta uzavrieme.
3. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ho rozhabarkovaným vajcom a pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 190 °C 20–30 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #vianočné pečenie #slané pečivo

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....