Zdravie z diviny a prírodné príchute

Mäso z diviny nám poskytuje plnohodnotné bielkoviny s minimom tuku.

10.12.2015 15:00
jelení guláš, divina Foto:
Jelení guláš.
debata

Minimum tuku

Mäso z diviny je nielen chutné, ale aj prospieva zdraviu. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A a B, nenasýtených mastných kyselín a minerálnych látok – vápnika, železa a fosforu. Divina je výživná a ľahká, má charakteristickú vôňu a chuť. Mäso obsahuje malé množstvo tuku.

Rozumie si s ovocím

Divina sa priatelí s ovocím v podobe omáčok i kompótov. Typická je slivková a brusnicová omáčka. Známe pokrmy s ovocím sú diviak na slivkách, jelenie stehno s plnenou hruškou, prepeličie prsia na broskyniach, divá kačica pečená na pomarančoch, dusený bažant na jablkách…

Divina telu prospieva

Labužníci divinu vyhľadávajú, je veľmi dobre stráviteľná, obsahuje málo tuku a veľké množstvo zdraviu prospešných prvkov – vápnika, fosforu, železa, vitamínov A a B a nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k prevencii cievnych ochorení.

Vareškov tip: Diviačia pečeň

Pečeň z diviaka nakrájame na tenké plátky, okoreníme, ale nesolíme. Na alobal položíme dva plátky masla a naň pečeň. Jablko aj so šupkou nakrájame na plátky a rozložíme na pečeň. Alobal zabalíme a položíme na rozpálený gril. Pečeň je hotová o 10–15 minút. Na záver ju osolíme.

Poľovnícka pochúťka: Diviačie pliecko na šípkovej omáčke s koreňovou zeleninou

Potrebujeme:
1 kg diviačieho pliecka, 0,5 kg koreňovej zeleniny (cibuľa, mrkva, zeler, petržlen), 4 PL tuku, 4 zrnká borievky, 100 g šípkovej zaváraniny, PL cukru, 200 ml červeného vína, 50 g masla, korenie na divinu, čierne korenie, soľ
Postup:
1. Mäso zviažeme a na noc naložíme do korenia, potom rozohrejeme tuk a opečieme na ňom pokrájanú zeleninu. Vložíme mäso a zo všetkých strán ho opečieme.
2. Potom pridáme šípkovú zaváraninu a cukor, necháme ho skaramelizovať, zalejeme červeným vínom, podlejeme vodou, osolíme, okoreníme a dusíme domäkka.
3. Mäso vyberieme z omáčky, tú prepasírujeme, dochutíme soľou a korením a rozpustíme v nej maslo. Z mäsa zložíme nite, nakrájame ho na plátky a podávame preliate omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #divina #jelení guláš

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...