Z tekvicovej abecedy

Aby nám tekvice skutočne dlho vydržali,treba ich vedieť správne skladovať.

08.12.2015 13:00
tekvica Hokaido, výživa, diéta Foto:
Z tekvíc sa dá pripraviť aj výborný džem.
debata

Zber a dozrievanie

Tekvice sa zberajú aj so stopkou. Ak pri zbere niektorým plodom stopka odpadne, mali by sme ich zjesť ako prvé. Väčšina tekvíc musí po zbere niekoľko týždňov dozrievať. Môžete ich rozložiť vonku na slnku na slamu alebo ich nechať dozrieť doma.

Zavesené v sieti

S tekvicami by sme mali zaobchádzať podobne ako s jablkami. Pri skladovaní ich ukladáme tak, aby sa neotĺkli. Doma ich môžeme rozložiť na mäkkú podložku, napríklad na kartón. Najdlhšie vydržia jednotlivé tekvice zavesené v sieti vo voľnom priestore.

Menej vlhkosti

Ideálna teplota na skladovanie tekvíc sa pohybuje v rozmedzí 10–15 °C. Vyhovuje im aj izbová teplota do 20 °C. Raz za čas by sme mali každú tekvicu zdvihnúť a prezrieť, či sa nekazí. Kontrolujeme aj stopky. Tekviciam neprospieva, na rozdiel od zemiakov, vysoká vlhkosť vzduchu.

Vareškov tip: Tekvicový džem

Dužinu tekvice Hokkaido nakrájame nadrobno a posypeme cukrom, premiešame a necháme cez noc stáť. Sušené marhule umyjeme a nakrájame na prúžky, pridáme do tekvicovej hmoty a prisypeme hrozienka. Varíme na miernom ohni za občasného premiešania dohusta. Horúci džem naplníme do vymytých a sterilizovaných pohárov a uzavrieme.

Zapečená tekvica

Potrebujeme:
200 g tekvice, 150 g brokolice, 100 g nivy, soľ podľa chuti, mleté čierne korenie, niekoľko kvapiek oleja
Postup:
1. Najskôr nakrájame tekvicu na kocky. V zapekacej miske rozotrieme niekoľko kvapiek oleja, naň rozložíme tekvicu. Osolíme, okoreníme a dáme do rúry na 20 minút, kým tekvica trochu nezmäkne.
2. Medzitým nachystáme brokolicu tak, že ju rozdelíme na ružičky a krátko povaríme v osolenej vode.
3. Zhruba po dvadsiatich minútach pridáme brokolicu do zapekacej misky k tekvici a zeleninu posypeme nastrúhanou nivou. Dáme zapiecť asi na desať minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #tekvica #skladovanie #džem

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...