České nápoje potešia jazýček rovnako ako jedlo. Chutí pivo aj víno

K typickému českému jedlu patrí správny nápoj. Obľúbeným českým nápojom kraľuje pivo.

24.11.2015 17:00
pivo, oslava, krčma, alkohol Foto:
Česi sa v konzumácii piva radia na popredné miesta.
debata

Kraľuje pivo

K popredným produktom, ktoré naši západní susedia vyrábajú, patrí nepochybne pivo. Česi sa v jeho konzumácii radia na popredné miesta. Pivo možno deliť do rôznych skupín podľa obsahu alkoholu, podľa farby a podľa ďalších kritérií. Existujú napríklad pivá ochutené, ktoré príjemne osviežia.

Moravské vína

Víno je ďalším typickým alkoholickým nápojom Čechov, a najmä Moravanov. Najznámejším vinárskym regiónom je južná Morava, kde má vinohradnícke hrozno pre svoj rast a dozrievanie ideálne podmienky. Spomenúť treba najmä oblasti, ako je Pálava, Mikulov alebo Valtice.

Karlovarská becherovka

Karlovarská becherovka je alkoholický nápoj, ktorý nemá vo svete žiadnu konkurenciu. Vďaka vyváženej chuti byliniek, liehu a prírodného cukru je vyhlásenou značkou po celom svete. Ide o úplne prírodný likér, ktorý je typický svojou horkastou chuťou, zlatistou farbou a výraznou vôňou.

Vareškov tip: Oškvarkové labky

Najprv zomelieme 250 g oškvarkov, zmiešame ich so 400 g múky, 40 g cukru, s 2 vajíčkami a vypracujeme cesto. Pridáme šťavu a kôru z polovice citróna, trochu kakaa, škorice, nového korenia, vanilkový cukor a opäť premiesime. Cesto necháme 20 minút odpočinúť a potom plníme do formičiek na labky. Upečené koláčiky posypeme práškovým cukrom.

Krkonošská hríbovica

Potrebujeme:
200 g čerstvých alebo 2 hrste sušených húb, 125 ml sladkej smotany, 1 PL masla, strúčik cesnaku, hladká múka, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, nové korenie, bobkový list, ocot
Postup:
1. Čerstvé hríbiky nakrájame, sušené huby povaríme asi 5 minút vo vode, pridáme korenie a varíme, kým nie sú huby mäkké.
2. Medzitým pripravíme v osobitnom hrnci svetlú zápražku, ktorú pridáme do polievky a dobre rozmiešame.
3. Do hotovej hríbovej polievky nakoniec pridáme sladkú smotanu, prelisovaný strúčik cesnaku a podľa chuti ocot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #pivo #recept #česká kuchyňa #likér

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....