Zimné (a tiež blížiace sa vianočné) obdobie sa nám spája zväčša s polievkami ako je šošovicová alebo mliečna kapustnica, no kreémové polievky môžeme robiť na niekoľko spôsobov.
Postup je pritom pomerne jednoduchý. Základom je dostatok hlavnej suroviny – zeleniny či strukoviny, ktorá sama osebe dokáže vytvoriť hustú konzistenciu polievky. Vyskúšať to môžete s brokolicou, mrkvou, tekvicou či sladkou kukuricou.
My vám odporúčame recept na polievku z poslednej menovanej suroviny – sladkej kukurice. Keďže zimná sezóna v tomto prípade nepraje čerstvému základu, pomôžte si balením mrazenej kukurice. Podľa potreby môžete pridať aj dve.
Vložte kukuricu do hrnca s vodou a nechajte pomaly variť, kým sa neuvarí domäkka. Hneď na začiatku pridajte aj dve kocky bujónu (zeleninový či kurací), pár strúčikov cesnaku. Osoľte a okoreňte, ale len jemne. Polievku budete ešte ochucovať na záver. Popri varení kukurice si nechajte v rúre upiecť dužinu z tekvice, ktorú pokvapkáte olejovým olejom. Keď je oboje hotové, zmiešajte dokopy a pomocou ručného mixéra polievku rozmixujte do krémovej hladkej konzistencie. Môžete si časť uvarenej kukurice odložiť bokom a následne vložiť do krémovej polievky. Na ochutenie však môžete použiť aj plátky blanšírovaných mandlí.
Polievku ešte pred servírovaním ochuťte – soľ, korenie a citrónová šťava, ktorá vytvorí kontrast sladkej a slanej chuti. Vďaka intenzívnej žltej farbe táto polievka vyzerá skvelo na tanieri a pôsobí chutne, ale aj energicky. Na štedrovečerný stôl ju síce podávať asi nebudete, ale pokojne s ňou môžete prekvapiť priateľov počas predvianočných návštev. Jej veľká výhoda je totiž, že príprava nezaberie ani hodinku.