Gulášové podoby

Guláš má mnoho podôb. Môžeme pomiešať rôzne ingrediencie a dobrota je na svete.

20.11.2015 15:00
fazuľový guláš Foto:
Fazuľový guláš.
debata

Tokáň

Tokáň sa varí z mäsa nakrájaného na rezance či hranolčeky. Okrem sladkej mletej papriky a cibule sa ešte v niektorých receptoch uvádza, že do tokáňa treba pridať huby, niekedy sa pripravuje aj variant s fazuľou a so smotanou.

Paprikáš

Dominantná pri príprave paprikáša je už podľa názvu mletá paprika. Jeho príprava je pomerne jednoduchá: Na masle sa urestuje cibuľka, podleje sa vodou a pridá sa sladká paprika. Potom sa v šťave dusí mäso, ktoré sa ku koncu dusenia podleje smotanou.

Perkelt

Perkelt sa pripravuje z mäsa nakrájaného na kocky urestované s cibuľou a zaprášené sladkou paprikou. Mäso býva doplnené malým množstvom hustej šťavy, ktorá vznikne postupným prilievaním malého množstva vody do výpeku. Niekde sa pridávajú aj paradajky či pálivé papričky a na záver sa zjemní smotanou.

Vareškov tip: Zajačí guláš

Zajačí predok nasekáme na menšie kúsky a osolíme. Na masti necháme speniť pokrájanú cibuľu, pridáme papriku a na menšie kúsky nakrájaný bôčik a všetko sprudka urestujeme. Podlejeme vývarom, pridáme zajačie mäso, paradajkový pretlak a dusíme domäkka. Mäkké mäso vykostíme a nakoniec do guláša pridáme smotanu a ešte zohrejeme.

Fazuľový guláš

Potrebujeme:
300 g bielej fazule, 250 g klobásy alebo údeného bôčika, 50 g masti, cibuľa, 20 g hladkej múky, mletá paprika, soľ, 2 PL paradajkového pretlaku
Postup:
1. Umytú fazuľu zalejeme vodou a necháme cez noc napučať. Do napučanej fazule pridáme na kocky nakrájané surové údené mäso (najlepšie z bôčika) alebo na kolieska nakrájanú klobásu.
2. Všetko pomaly varíme, až kým nie sú mäso aj fazuľa mäkké. Potom guláš zahustíme cibuľovou zápražkou, povaríme, pridáme pretlak a podľa chuti osolíme.
3. Kto to má rád, môže prípadne pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo dve lyžice smotany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #strukoviny #guláš #mäsové jedlá #perkelt

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...