Zázrak menom kyslá kapusta kraľuje jeseni - šup s ňou na stôl!

Sezóna kyslej kapusty je opäť v plnom prúde. Táto chutná a zdravá delikatesa by nemala chýbať ani na vašom stole.

23.11.2015 11:00
Kyslá kapusta je jedným z najzdravších pokrmov... Foto:
Kyslá kapusta je jedným z najzdravších pokrmov sezóny.
debata

Dôvodov sa nájde hneď niekoľko – medzi nimi nepochybne kraľujú najmä benefity vykvasenej kapusty, ktorá v tele pôsobí na niekoľkých úrovniach.

Vďaka obsahu laktobacilov je považovaná za dokonalé probiotikum. Pôsobí priaznivu na trávenie, čistí steny žalúdka a obnovuje črevnú mikroflóru. Je skvelou v prevencii proti rakovine žalúdka či hrubého čreva.

Pri kyslej kapuste sa zvykne najčastejšie hovoriť o obsahu vitamínu C, ale okrem neho je nabitá ďalšími cennými látkami a minerálmi. Obsahuje tiež vitamíny B, E, železo, horčík alebo draslík. Lekári ju odporúčajú ako preventívnu potravinu v chrípkovom období. Práve obsah vitamínu C z nej robí bojovníka proti vírusom a oslabeniu organizmu.

Kyslú kapustu pritom možno konzumovať na niekoľko spôsobov – samozrejme, ideálna je čerstvá a priamo zo suda. Môžete ju konzumovať ako pochúťku len samu osebe – naloženú v miske. Hodí sa však aj ako príloha. A nielen k prasačinkovým zabíjačkovým dobrotám. Kyslú kapustu môžete pridať napríklad ku pečenému kuriatku alebo pečenému bravčovému.

Tradičná zelenina v kombinácii s kyslou kapustou až tak nefunguje. Šaláty teda môžu obsahovať napríklad sladšiu mrkvu či nakrájané jabĺčka. Zaujímavý je aj kontrast kyslosti kapusty s exotickejšími citrusovými plodmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #vitamín #kyslá kapusta #príloha #vzácna #kyslá

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...