Sprievodca prípravou maďarského guláša

Pravý maďarský guláš je len jeden, hoci spôsobov jeho prípravy sú desiatky, ak nie stovky.

17.11.2015 14:00
maďarský guláš Foto:
Maďarský guláš je bez mletej papriky neodmysliteľný.
debata (1)

Jeden so základných pokrmov podunajských pastierov dobytka sa pripravoval v kotlíku, a napriek variabilite existuje niekoľko základných pravidiel, ktoré by sme mali dodržať, ak sa chceme priblížiť k originálu.

Suroviny na guláš

Najčastejšie sa používalo na prípravu guláša mastnejšie hovädzie predné mäso, tradičná cibuľa v určenom pomere k mäsu, bravčová masť, základnou koreniacou surovinou bola mletá sladká paprika, ale aj mletá pálivá paprika, aj keď mnohé zdroje uvádzajú, pravý guláš nebol pikantný. No a dôležitými surovinami boli čerstvé paradajky, čerstvá paprika a soľ.

Cibuľa v guláši

Od nepamäti sa traduje staré známe pravidlo, že do guláša patrí toľko cibule, koľko je mäsa, pozor – ide o objemový pomer, nie váhový pomer, lebo guláš by bol z veľkého množstva cibule príliš sladký, no a z mála cibule zasa „bezzubý“. Takže keď si nakrájame do misky mäso, do rovnakej misky nasekáme cibuľu a máme rovnaké množstvo, vtedy je to správne.

Paradajky v guláši

Do guláša okrem základných surovín patria pokrájané čerstvé paradajky. Niekto používa lečo, iný má radšej paradajky z plechovky, lúpané a krájané – akoby bolo zaručené, že sú dobre zrelé a chutné. Niet však nad čerstvé domáce paradajky, tie z obchodu sú často vodnaté a nemajú chuť ani šťavu. Paradajky treba podusiť na cibuli, aby vznikla hustá červená kaša.

Mletá paprika v guláši

Do cibuľovo-paradajkového základu treba prisypať mletú sladkú papriku, zároveň aj papriku štipľavú a pre farbu a pre výraznejšiu chuť niekto pridáva aj lyžicu maďarskej paprikovej pasty. V tejto fáze sa do základu pridáva mäso, nakrájané na väčšie kocky, a za stáleho miešania sa restuje. Pri restovaní sa pridáva soľ a mieša ďalej, kým sa mäso nezatiahne.

Čerstvá paprika v guláši

Po urestovaní mäsa sa pridávajú nakrájané svetlozelené papriky, ideálne maďarské, ktoré zvýraznia vôňu guláša. Nie je žiadnym prehreškom oproti tradičnej receptúre, ak chceme guláš pikantnejší. Vtedy pridáme nasekané feferónky alebo čili papričku a guláš dusíme na miernom ohni.

Prílohy ku gulášu

Poslednou fázou prípravy je postupné podlievanie guláša vodou, občasné premiešanie, pričom treba sledovať, či guláš vrie – asi po dvoch hodinách sa prebytočná tekutina odparí, guláš sa sám zahustí a mäso je krehké. Hotový maďarský guláš by sa mal podávať s haluškami alebo s bielym maďarským chlebom. Niektorí jedia guláš aj s knedľou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #paprika #cibuľa #paradajky #maďarský guláš #mletá paprika

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....