Kompletná dávka bielkovín

Strukoviny nám poskytujú kompletnú dávku bielkovín, preto by sme sa ich nemali vzdávať kvôli nadúvaniu.

13.11.2015 11:00
suchý hrach, bielkoviny, strukoviny Foto:
V našom jedálničku zabúdame na suchý hrach.
debata

Ak si chceme pripraviť kompletnú dávku bielkovín, pre naše zažívanie je úplne dokonalý pokrm z obilniny, porcie strukoviny, porcie tepelne upravenej zeleniny, trochy surovej a kvasenej zeleniny a k tejto kombinácii môžeme ešte pridať aj olejniny – tekvicové, sezamové, ľanové či slnečnicové semienka.

Keď strukovina nenadúva

V poslednom čase sa veľkej obľube teší fazuľa adzuki, ktorá je nielen liečivá, ale tiež neobsahuje puríny, čo sú látky zodpovedné za nadúvanie. Nadúvanie nehrozí ani pri ošúpaných strukovinách, akými sú napríklad lúpaná červená šošovica alebo hrach. Väčšina purínových látok sa totiž skrýva v šupke.

Osožná výmena

Okrem vhodných strukovín pri varení sa nadúvaniu vyhneme tak, že po privedení do varu ich schladíme studenou vodou a vodu vymeníme za novú studenú, prípadne môžeme strukoviny po privedení do varu niekoľkokrát pokropiť priamo v hrnci studenou vodou a znovu priviesť do varu.

Lepšie trávenie

Pre lepšie trávenia varíme strukoviny v jednom hrnci s kúskom morskej riasy a takými bylinkami, ktoré sú veľmi účinné proti nadúvaniu – majoránom, saturejkou či bazalkou. Okrem lepšieho trávenia tak doplníme aj telu potrebné minerálne látky.

Strukovinová pochúťka: Hrachové placky s brokolicou a so syrom

Potrebujeme:
400 g hrachu (lúpaný, suchý), 250 g brokolice, 250 ml kyslej smotany, 2 vajcia, 60 g ementálu, 3 PL polohrubej múky, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, olej, soľ
Postup:
1. Hrach necháme cez noc napučať v 1 l studenej vody. Na druhý deň ho uvaríme domäkka. Brokolicu krátko povaríme v osolenej vode, scedíme ju a ihneď schladíme v ľadovej vode.
2. Mäkký hrach scedíme, necháme odkvapkať a tretinu odložíme nabok. Zvyšný hrach rozmixujeme na hladkú pastu, pridáme múku, vajcia, pretlačený cesnak, 40 g syra, brokolicu, korenie, odložený hrach a podľa chuti osolíme. Zmes necháme 15 minút odstáť.
3. Na olejom vymastenú rozpálenú panvicu lyžicou kladieme kôpky hrachového cesta a každú vždy rozotrieme na placku. Smažíme pri strednej teplote z oboch strán asi 4 minúty. Hotové placky ozdobíme kyslou smotanou a zvyšným nastrúhaným syrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bielkoviny #strukoviny #nadúvanie

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....