Úlohy smotany v múčnikoch

Smotanu a puding azda najčastejšie používajú v svojich receptoch profesionálni aj amatérski cukrári.

08.11.2015 11:00
jahody so šľahačkou Foto:
Jahody so šľahačkou dobre chuťovo ladia.
debata

Krehké a chutné pečivo

Krehkosť a chutnosť pečených cukroviniek zaisťuje tuk. Zatiaľ čo v minulosti sa nedalo použiť nič iné ako maslo, dnes môžeme siahnuť po kvalitných rastlinných tukoch. A zdrojom tuku je aj smotana na šľahanie. Pritom môžeme siahnuť aj po smotane rastlinnej. V druhom prípade sa množstvo tuku nezníži, ale vyhneme sa veľkému množstvu cholesterolu.

Limity smotanového cesta

Spotreba smotany pri príprave cesta býva v rôznych receptoch variabilná, podobne ako spotreba vody či mlieka. Závisí najmä od druhu a kvality múky. Najmenej smotany si pýta klasická pšeničná hladká múka, naopak, pri použití celozrnnej múky spotreba smotany o poznanie stúpne.

Vareškov tip: Šľahačková roláda

Šesť celých vajec a 100 g mletého cukru šľaháme do zhustnutia a potom pridáme tri lyžice kakaa. Dáme na plech s papierom na pečenie a upečieme. Potom ušľaháme šľahačku so stužovačom a s vanilkovým cukrom a potrieme vychladnutú roládu. Zrolujeme ju a zabalíme do alobalu. Dáme do chladničky a na druhý deň krájame.

Sladké pokušenie: Jahodovo-smotanová nepečená torta

Potrebujeme:
3 tégliky kyslej smotany, 2 vrecúška vanilkového cukru, 5 PL práškového cukru, 250 ml šľahačky, stužovač šľahačky, 1,5 balíčka piškót, čerstvé alebo zavárané jahody, želatína
Postup:
1. Formu na tortu vyložíme jahodami a zalejeme červenou želatínou pripravenou podľa návodu. Potom ušľaháme šľahačku so stužovačom.
2. Kyslú smotanu osladíme cukrom a opatrne vmiešame šľahačku. Na stuhnutú želatínu kladieme piškóty, vrstvu ovocia, na to dáme vrstvu smotanovej zmesi, piškóty, vrstvu ovocia… končíme vrstvou smotanovej zmesi.
3. Vrch torty zdobíme polovicami čerstvých jahôd, ktoré ešte posypeme cukrom podľa chuti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #recept #puding #mliečne produkty #smotana

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...