Tvaroh je sýta a osožná surovina

Tvaroh je tradičná potravina, ktorá je charakteristická aj pre slovenskú kuchyňu a tiahne sa našou gastronómiou už oddávna.

07.11.2015 11:10
tvaroh, jogurt, mlieko Foto:
Tvaroh je vhodnou prevenciou pred rôznymi ochoreniami.
debata

Už v stredoveku sa hovorilo, že v tvarohu je najmä sila, preto ho jedli remeselníci a zdatní chlapi, ktorí o výhodách tvarohu vedeli a plne tieto výhody využívali. Tvaroh je veľmi užitočná potravina, ktorá má naozaj čo ponúknuť a uplatní sa vo viacerých oblastiach.

Tvaroh a chudnutie

Chudnutie a tvaroh idú ruka v ruke, najmä nízkotučný tvaroh je pri chudnutí veľmi účinnou surovinou. Nielenže má tvaroh veľmi málo kalórií, ale je takmer bez obsahu tukov. Navyše je bohatým zdrojom bielkovín a odborníkmi na výživu býva označovaný za plnohodnotnú potravinu.

Tvaroh a ochrana svalov

Jednou z najvýznamnejších zložiek obsiahnutých v tvarohu je kazeín, ktorý ovplyvňuje aktivitu rastu človeka a zároveň ochraňuje napríklad pečeňové bunky. Má významný vplyv na telesnú konštrukciu človeka, pretože pozvoľné uvoľňovanie aminokyselín nám prináša ochranu pre svaly.

Tvaroh a psychika

Tvaroh je osožný aj pre duševnú pohodu človeka, pomáha totiž proti únave a pri psychických problémoch. Nedostatok mliečnych bielkovín spôsobuje zníženie výkonnosti a dotkne sa napríklad aj našej pamäti. Navyše v starobe sú tieto bielkoviny potrebné pre správnu činnosť mozgu.

Tvaroh a prevencia

Tvaroh je aj vhodnou prevenciou pred rôznymi ochoreniami. Podporuje hormonálnu činnosť tela, chráni zuby proti zubnému kazu a účinný je aj proti ochoreniu kostí. Vďaka nízkemu obsahu laktózy môže tvaroh konzumovať aj ten, kto má problémy s laktózou alebo ten, kto má cukrovku.

Tvaroh a varenie

Tvaroh, táto jedinečná potravina, má svoje výhody aj v kuchyni, kde má mnohostranné využitie. Je vynikajúci na všetky spôsoby – na slano, na sladko, do nátierok, šalátov, do tradičných slovenských jedál. Nielenže človeka zasýti na dlhú dobu, ale je veľmi variabilný a dá sa kombinovať s rôznymi potravinami.

Tvaroh a pečenie

Tvaroh sa používa pri pečení jednak ako súčasť plniek do koláčov a dezertov. Je veľmi vhodný aj do cesta najmä preto, že múčnik dokonale zvláčni. Veľmi obľúbený je v ceste na prípravu ovocných knedlí. Z tvarohového cesta si tiež môžete urobiť taštičky a záviny a je skvelé aj na slané koláče a pečivo.

Domáci výrobok

Tvaroh sa dá celkom ľahko vyrobiť aj doma z domáceho nepasterizovaného mlieka. Stačí 2–3 l mlieka naliať do hrnca, nechať kysnúť 2–3 dni, hrniec s hustou zmesou na miernom ohni prihriať na 60–70 °C, nemiešať však, a keď sa po krajoch začne tvoriť biela tekutina, hmota sa zrazí do stredu a na povrchu sa vytvorí bohatá pena, hrniec odstavíme, jeho obsah prelejeme cez sitko a necháme nad hrncom stiecť.

„Voda“ v tvarohu

Neraz sa stáva, že po otvorení vaničky tvarohu sa na vrchu objaví „voda“. Nie je to však len voda, ide o srvátku, ktorá sa uvoľňuje z tvarohu prirodzeným procesom, preto ju treba vmiešať späť do tvarohu, aby sme neprišli o vitamíny a minerály.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #syr #tvaroh #mliečne produkty

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...