Sprievodca svetom palaciniek

Palacinky sú obľúbeným jedlom v sladkom alebo slanom variante, receptov na ich prípravu je veľa.

31.10.2015 14:00
palacinky, dezert, ovocie Foto:
Palacinka je tenká placka z riedkeho, nekysnutého cesta.
debata (5)

Okrem pestrej palety náplní a chutí poznáme viaceré podoby ich konečnej úpravy – palacinky môžeme zapekať, flambovať či robiť palacinkové torty. Všetky však majú spoločného menovateľa – chutia hádam každému.

Definícia palacinky

Palacinka je tenká placka z riedkeho, nekysnutého cesta z múky, vajca a mlieka, ktorá sa z obidvoch strán pečie na panvici na tuku – oleji, masti alebo masle. Ale nejde len o samotnú techniku prípravy palacinkového cesta a pečenie, ale k palacinkám patria najmä rozmanité prílohy a dipy.

História palacinky

Placka z múky – či už pšeničnej, ryžovej, kukuričnej, alebo pohánkovej – sprevádza našu civilizáciu už dlhé tisícročia, objavuje sa na jedálnom lístku väčšiny starých historických národov. Jej predchodcom bola takzvaná galeta pripravovaná z pohánkovej múky, ktorá sa sprvu jedla samotná.

Meno palacinky

Slovný základ termínu palacinka siaha do starovekých kultúr, napríklad v starovekej gréčtine sa plochý koláč označoval slovom plakús, v starovekom Ríme niesla latinské pomenovanie, ktoré dnes definuje plodové lôžko – placenta. V mnohých jazykoch sa používa podobný slovný základ.

Cesto na palacinky

Palacinkové cesto sa pripravuje v rôznych variantoch. Vajcia sa do cesta dávajú buď celé, alebo iba žĺtky, používa sa najmä práškový, ale aj krupicový cukor. Namiesto klasickej hladkej múky sa môže použiť polohrubá či celozrnná múka. Niekto pridáva aj škrob s trochou kypriaceho prášku.

Sladké palacinky

Sladká podoba palaciniek má v našich končinách prevahu. Do palacinky sa používajú rôzne sladké pochutiny – marmelády, lekvár, ochutený tvaroh, čerstvé, kompótové i mrazené ovocie, zmrzlina, nugát, puding, smotana a mnohé ďalšie. Do náplne sa pridávajú aj hrozienka, oriešky či strúhaný kokos.

Slané palacinky

O niečo zriedkavejšie, ale chutné, sú slané náplne z rôznych druhov zeleniny (hlávkovej či kyslej kapusty, paradajok alebo brokolice), ale obľúbené sú najmä špenátové palacinky. Populárna je aj hubová či syrová náplň, ale takisto mäsité plnky – z údenín, pečeného alebo údeného mäsa, rýb alebo paštéty.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #dezert #história #cesto #palacinky #slané palacinky

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...