Písmenká z abecedy pečenia husi

Pečená hus je obľúbenou lahôdkou v mnohých domácnostiach a jej prípravu zvládne takmer každý.

25.10.2015 14:00
husacina, hydina, lokše Foto: ,
Pečená hus s lokšami a dusenou kapustou.
debata (1)

Základným predpokladom dobre upečenej husi je jej dlhé pečenie, ktoré trvá niekoľko hodín, čím získame istotu, že mäso bude dokonale mäkké, šťavnaté a koža správne prepečená. Najlepšie je privstať si a s pečením začať zavčas ráno.

A. Výber surovín

K surovinám, ktoré budeme potrebovať, patrí, samozrejme, hus – najlepšie po domácky kŕmená dedinská. Pri tradičnej príprave potrebujeme jedno väčšie alebo dve menšie jablká zbavené šupky a jadrovníkov, celú rascu a soľ.

B. Čistenie a ochutenie

Prvou fázou je čistenie husi – najprv ju poriadne umyjeme a ak treba, zbavíme ju zvyškov peria. Dôležitou fázou je ochutenie mäsa – zvnútra aj zvonku ju posolíme a poriadne potrieme rascou. Očistené jablko či jablká rozkrojíme na polovicu alebo na štyri časti a tie vložíme dovnútra kačice.

C. Začiatok pečenia

Po ochutení prichádza na rad pekáč, do ktorého pripravenú hus položíme prsami nahor. Hydinu prikryjeme vrchným dielom pekáča a zatiaľ mäso nepodlievame. Pečieme v rúre nastavenej na 100 °C, a štyri až päť hodín nemusíme rúru otvárať, hus sa pri takej teplote nepripečie.

D. Podlievanie husi

Po piatich hodinách zlejeme masť so šťavou z pekáča do kastrólika, ale primerané množstvo masti aj šťavy ponecháme na dne pekáča. Samotnú hus polejeme masťou a šťavou. Potom nastavíme teplotu v rúre na 180 °C a túto teplotu ponecháme podľa potreby a veľkosti hydiny, aby bolo mäso dokonale mäkké.

E. Zapečenie kôrky

Pred dokončením pečenia zložíme vrchný diel pekáča, opäť husacie mäso polejeme šťavou s tukom a pečieme odkryté, až kým nedosiahneme krásne zlatistú chrumkavú kôrku. V tej chvíli je hus hotová a pripravená na rozdelenie na porcie. Pred podávaním netreba zabudnúť vyňať jablká.

F. Výber prílohy

Vypečenú a vychladnutú husaciu masť zlejeme napríklad do pohára a môžeme ju použiť pri ďalšom varení alebo na vyprážanie. Chutí aj na lokši či chlebe. Pečenú hus, ktorej mäso je lahodné, chrumkavé a pritom vláčne, podávame so žemľovými či zemiakovými knedľami a s dusenou kapustou. U nás sú však veľmi obľúbené zemiakové lokše.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #hydina #pečenie #hus #lokše

+ Vaša energia dnes porastie, ak si doprajete pohyb a čerstvý vzduch.
Peniaze, ktoré dostanete použite na správnu...

+ Budík si vypnite a doprajte si chvíľu oddychu len pre seba.
Neupozorňujte príliš na seba, mohlo by to mať...