Diéty s nízkym obsahom sacharidov nie sú tou správnou voľbou

Ako môžu viesť dobré zvyky k priberaniu?

20.10.2015 09:30
zdravá strava, zelenina, diéta Foto:
Nie všetky mýty o chudnutí sú pravdivé.
debata

Zdá sa to byť nemožné, ale niektoré návyky, ktoré sú považované za zdravé a prospešné, môžu v skutočnosti pokaziť náš každodenný boj s váhou a priniesť nám kilogramy navyše. Po prvé, je to posadnutosť nízkotučnými potravinami. Diéty s nízkym obsahom sacharidov a tukov sa množia ako huby po daždi, ale to neznamená, že sú tou správnou a účinnou stratégiou v boji proti nadbytočným kilogramom.

Početné výskumy totiž ukázali, že ak jeme výhradne pokrmy bez tuku, môže to zvyšovať chuť na sacharidy, nehľadiac na to, že to môže viesť k tomu, že netučných potravín zjeme o polovicu viac.

To isté platí pre sacharidy: je síce pravda, že ich vyškrtnutie z každodenného jedálnička vedie k poklesu hmotnosti, zároveň je ale pravda, že v okamihu, keď ich zasa začneme konzumovať, ihneď zhodené kilogramy naberieme späť. Z toho vyplýva, že ak chceme schudnúť, musíme jesť všetko, dávať prednosť čerstvým a celozrnným potravinám a vyhýbať sa absurdnému vynechávanie určitých druhov potravín.

Štúdia zverejnená v časopise Journal of Marketing ukázala, že potraviny s etiketou „zdravé“ či „nízkotučné“ vedú k tomu, že sa ich zje viac. Zároveň ľudia, ktorí ich konzumujú, menej cvičia. Žiadna, hoci najzdravších potravina, ale nemôže cvičenia nahradiť.

Ďalšou chybou je počítanie kalórií. Nie náhodou bolo preukázané, že diéta založená na počítanie kalórií vedie v 95 percentách prípadov k istému nezdaru. Akonáhle totiž zjeme málo kalórií, telo spomalí metabolizmus a spaľuje viac svaly ako tuk. Lepšie je teda sústrediť sa skôr na to, čo si dávame na tanier. Neoplatí sa ani deliť jedlá na „dobré“ a „zlé“. Niektorí si myslia, že si môžu dovoliť nejaký ten prehrešok v diéte a dať si dobrôtku na ulici, keď predtým zjedli tanier zeleniny. Následný pocit viny môže viesť paradoxne k tomu, že potom jeme viac, než by sme mali.

Rovnako tak robíme chyby, keď dodržiavame rovnakú rutinu v jedálničku. Ráno cereálie, šalát na obed, ryba a zelenina v pare na večeru: s opakujúcim sa menu je takmer nemožné zhadzovať kilogramy. Na poslednej konferencii „Institute of Food Technologists“ bolo prezentované, že diéta s obmedzeným výberom jedál vedie k zníženiu počtu dobrých baktérií žijúcich v našich črevách, ktoré ovplyvňujú okrem iného aj kontrolu nad chuťou do jedla, pocit sýtosti a množstvo cukru v krvi.

A nielen to. Štúdia vedcov z „Food and Brand Lab“ na Cornellovej univerzite zistila, že tí, ktorí trvalo dávajú prednosť neobvyklým a exotickým jedlám, majú menšiu tendenciu k naberaniu na hmotnosti než tí, ktorí jedia stále to isté.

debata chyba
Viac na túto tému: #priberanie #hmotnosť #návyky

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...