Vyskúšajte Tekvicové rizoto so syrom
- Recept podľa Michala Hečka, šéfkuchára hotela Mercure
Foto: hotel Mercure
Čo potrebujete (2 porcie)
- 100 g arborio ryže
- 0,05 dcl bieleho vína
- 1 ks šalotka – nadrobno nakrájaná
- 1,5 dcl zeleninového vývaru + cca 1 dcl na podliatie
- 120 g tekvice
- 1 strúčik cesnaku
- smotana na šľahanie
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Ako na to?
- Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme arborio ryžu a miešame do sklovita. Podlejeme bielym vínom. Po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar, bobkový list a čierne celé korenie a varíme pokiaľ ryža nenatiahne všetku tekutinu. Ryža by mala zostať al dente.
- Tekvicu ochutíme soľou, korením a cesnakom a upečieme v rúre do mäkka. Rozmixujeme na pyré a pridáme trochu smotany na šľahanie.
- Tekvicové pyré pridáme k uvarenej ryži a podlejeme ešte vývarom, aby malo rizoto redšiu konzistenciu. Prehrejeme a dohustíme nastrúhaným syrom Vrchár. Doladíme chuť podľa seba a pokropíme olivovým olejom.