Ako na múčniky

Poradíme vám pár trikov, ako pripraviť chutný múčnik s ľahkosťou a profesionálnou zručnosťou.

17.10.2015 14:00
pečenie, múčnik, dezert Foto:
Aby bolo pečenie radosťou.
debata

Robot pomocník

Klasickú prípravu cesta ručným miesením čoraz častejšie nahradzuje robot alebo mixér s hnetacími hákmi. Do nádoby len dáme všetky suroviny na prípravu napríklad kysnutého cesta, po vymiesení hákmi ho už len prikryjeme čistou utierkou a dáme vykysnúť do tepla. Počas kysnutia treba cesto aspoň dvakrát prepracovať.

Vajcia našľahať

Keď vajcia pred pridaním do cesta najprv našľaháme vidličkou, je potom múčnik ľahší, pórovitý a krehkejší. Nie je to však nevyhnutné. Pre cesto je oveľa dôležitejší starý dobrý postup, keď dávame pozor na to, aby sme vajcia nepridávali studené priamo z chladničky, ale aby mali izbovú teplotu.

Pečieme v pekárni

Kto má domácu pekáreň, môže skúsiť program „príprava cesta“. Dajú sa v nej pripraviť napríklad aj kysnuté knedle. Pekáreň cesto sama nielen zamieša, ale v nej aj nakysne. Hotové cesto potom len spracujeme do požadovaného tvaru, necháme ešte vykysnúť a knedle uvaríme v pare.

Stierkou proti hrudkám

Keď chceme, aby krém do torty bol bez hrudiek, pri natieraní rozkrojeného korpusu vanilkovým krémom si vezmeme na pomoc stierku. Tú potom pred každým ďalším rozotieraním krému utrieme vlhkou utierkou. Tak zostane krém hladký.

Sladká dekorácia

Ovocný tvarohový koláč bude pekne ozdobený, keď najprv roztlačíme maliny s práškovým cukrom a rozložíme ich okolo okraja taniera do kruhu, doprostred dáme kúsok koláča a ten ozdobíme šľahačkovými hviezdičkami.

Cukrársky rukáv

Známa pomôcka, ktorá sa používa na dekorovanie múčnikov. Pomôcka je zložená z pevného prvku – býva to na konci nasadený hrot, ktorý vytláčanú hmotu tvaruje do požadovaného výsledného tvaru, a z mäkkej časti, teda z papierového alebo látkového „rukáva“, ktorý slúži ako nádoba na krém, ktorým múčnik zdobíme.

Cukrárska špachtľa

Veľmi často sa stáva, že keď v mise premiešame všetky suroviny na múčnik, pripravená hmota sa z nej len ťažko odstraňuje. Ďalším problémom je rovnomerné rozotrenie krému po povrchu pečiva. V oboch prípadoch je vynikajúcou pomôckou silikónová špachtľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #múčnik #dezert #miesenie #šľahanie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...