Robot pomocník
Klasickú prípravu cesta ručným miesením čoraz častejšie nahradzuje robot alebo mixér s hnetacími hákmi. Do nádoby len dáme všetky suroviny na prípravu napríklad kysnutého cesta, po vymiesení hákmi ho už len prikryjeme čistou utierkou a dáme vykysnúť do tepla. Počas kysnutia treba cesto aspoň dvakrát prepracovať.
Vajcia našľahať
Keď vajcia pred pridaním do cesta najprv našľaháme vidličkou, je potom múčnik ľahší, pórovitý a krehkejší. Nie je to však nevyhnutné. Pre cesto je oveľa dôležitejší starý dobrý postup, keď dávame pozor na to, aby sme vajcia nepridávali studené priamo z chladničky, ale aby mali izbovú teplotu.
Pečieme v pekárni
Kto má domácu pekáreň, môže skúsiť program „príprava cesta“. Dajú sa v nej pripraviť napríklad aj kysnuté knedle. Pekáreň cesto sama nielen zamieša, ale v nej aj nakysne. Hotové cesto potom len spracujeme do požadovaného tvaru, necháme ešte vykysnúť a knedle uvaríme v pare.
Stierkou proti hrudkám
Keď chceme, aby krém do torty bol bez hrudiek, pri natieraní rozkrojeného korpusu vanilkovým krémom si vezmeme na pomoc stierku. Tú potom pred každým ďalším rozotieraním krému utrieme vlhkou utierkou. Tak zostane krém hladký.
Sladká dekorácia
Ovocný tvarohový koláč bude pekne ozdobený, keď najprv roztlačíme maliny s práškovým cukrom a rozložíme ich okolo okraja taniera do kruhu, doprostred dáme kúsok koláča a ten ozdobíme šľahačkovými hviezdičkami.
Cukrársky rukáv
Známa pomôcka, ktorá sa používa na dekorovanie múčnikov. Pomôcka je zložená z pevného prvku – býva to na konci nasadený hrot, ktorý vytláčanú hmotu tvaruje do požadovaného výsledného tvaru, a z mäkkej časti, teda z papierového alebo látkového „rukáva“, ktorý slúži ako nádoba na krém, ktorým múčnik zdobíme.
Cukrárska špachtľa
Veľmi často sa stáva, že keď v mise premiešame všetky suroviny na múčnik, pripravená hmota sa z nej len ťažko odstraňuje. Ďalším problémom je rovnomerné rozotrenie krému po povrchu pečiva. V oboch prípadoch je vynikajúcou pomôckou silikónová špachtľa.