Sezónne zázraky zo záhrady! Viete, prečo ich treba jesť?

Jeseň ponúka množsvo chutného a zdravého ovocia, nepremeškajte sezónu.

09.10.2015 11:00
slivky, hrušky, hrozno, jeseň Foto:
Priamo zo záhrady, len sa zahryznúť.
debata

Slivky

Sú vynikajúcim zdrojom energie medzi jedlami. Poskytujú mnoho vitamínov a minerálov – provitamín A, vitamíny skupiny B, vápnik, železo, horčík, draslík. Obsahujú aj veľa fruktózy, čo spôsobuje, že oproti iným druhom ovocia majú veľa kalórií.

Jablká

Sú ideálnou zdravou desiatou, ale pomáhajú aj pri chudnutí. Môže za to vláknina pektín, ktorá vyvoláva dlhší pocit nasýtenia v žalúdku, následne prijímame menej kalórií. Vďaka tomu sa hladina cukru drží na konštantných hodnotách a neprichádza pocit vlčieho hladu.

Broskyne

Oranžové a červené sfarbenie naznačuje, že broskyne majú v šupke a v dužine vysoký obsah karoténov, ktoré patria medzi výrazné antioxidanty. Vysoký obsah niacínu v kombinácii s horčíkom, selénom a zinkom zlepšuje náladu a odstraňuje nervozitu. Broskyňám neprospieva dlhé skladovanie a mali by byť skonzumované krátko po zbere.

Hrušky

Sú síce viac sladké ako jablká, napriek tomu nie sú menej zdravé. Obsahujú menej tuku aj ovocných kyselín než jablká. Vzhľadom k menšej kyslosti sú žalúdkom viac tolerované ako jablká, dokonca aj u detí. Pre vysoký obsah vlákniny majú pozitívny vplyv najmä na trávenie.

Hrozno

Obsahuje vitamíny C a A, ktoré sú mimoriadne prospešné pre pokožku. Hrozno pôsobí močopudne a pomáha tak z tela vyplavovať škodliviny, zlepšuje funkciu obličiek a pečene. A tým pádom sa zlepšuje aj celkový vzhľad pokožky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jablká #jeseň #slivky #hrušky

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...