Pre Pravda.sk pripravil nasledujúce dva recepty Ladislav Výpala, šéfkuchár reštaurácia Carnevalle v Bratislave. Tekvicu označuje za pochúťku, s ktorou rozhodne treba v kuchyni počítať. Takže, milé dámy, prípadne aj páni, skúste to spolu s ním aj s nami.
Pappardelle s tekvicou, hubami, hovädzou sviečkovicou a čerstvým koriandrom
Potrebujete: (na 1 porciu – podľa potreby znásobte dávky)
- 100 g hovädzia sviečkovica
- 30 g tekvica muškátová
- 30 g mix lesné huby
- 5 g cesnak plátky
- 0,04 l olivový olej
- 20 g maslo
- 0,06l biele víno Chardonay
- 1ks chilli paprička
- soľ, korenie, čerstvý koriander
- uvarené cestoviny (papardelle môžete nahradiť aj inými druhmi)
Postup:
Na olivovom oleji si opečieme cesnak spolu s chilli. Pridáme hovädziu sviečkovicu, huby a tekvicu nakrájanú na malé kocky. Osolíme, okoreníme a podlejeme bielym vínom. Keď sa víno vyvarí, podlejeme vývarom a pridáme kocku masla na zjemnenie. Do takto pripravenej omáčky vložíme uvarené cestoviny, všetko dobre spojíme a na koniec posypeme nakrájaným koriandrom.
Tekvicový koláč s pekanovými orechmi a créme fraiche
(12 porcií – 1 forma 24cm)
Potrebujete:
CESTO:
- 200 g múka hladká
- 100g mleté pekanové orechy
- 1 lyžica cukor kryštálový
- 0,5 čajová lyžička soľ
- 125g maslo nakrájané na malé kocky- studené
- 30–50g ľadovej vody
PLNKA:
- 180 g hnedý cukor
- 1/4 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička škorice
- 0,5 čajová lyžička mletých klinčekov
- 2 vajcia
- 425g tekvice hokaido
- 175ml kondenzované mlieko
- 60 ml šľahačka
- 1/4 vanilkový lusk
- 75 g pekanové orechy
- 15 g rozpustené maslo
- 15g cukor práškový
Postup:
Dáme všetky suché ingrediencie do mixéra s lopatkovým nadstavcom. Pridáme maslo a miešame, kým z masla neostanú malé kúsky približne veľkosti šošovice. Prilejeme vodu a miešame tesne iba do spojenia – môžu vzniknúť viditeľné kúsky múky, rukou sa však cesto spojí. Zabalíme ho a dáme odležať do chladu minimálne na hodinu. Po odležaní cesto rozvaľkáme na tenký plát, ktorým vyložíme formu na pečenie.
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Upečieme na 180°C do mäkka a hneda cca 30–40 minút. Necháme vychladnúť a rozmixujeme na hladkú hmotu. Zmiešame cukor, soľ, korenie a jemne vmiešame vajcia. Pridáme pyré a spojíme. Ďalej pridáme šľahačku a mlieko a všetko opatrne spojíme. Plnku nalejeme na vychladnutý mierne predpečený korpus a dopekáme na 160°C.
Keď je plnka hotová (po okrajoch tuhá, v strede môže byť jemnejšej konzistencie) vyberieme koláč z rúry, na vrch naukladáme pekanové orechy, potrieme rozpusteným maslom s medom a ešte 5–10 minút zapekáme do skaramelizovania. Koláč necháme vychladnúť vo forme a skladujeme v chlade.
Tip: Koláč môžete podávať s vanilkovým creme fraiche, ale tiež napríklad zmrzlinou či ovocím.