Tekvicová sezóna štartuje: Skúste obed aj s dezertom podľa šéfkuchára

Hoci niektorí z nás si tekvice spájajú skôr s americkým sviatkom Halloween, táto zeleninová dobrota je nepostrádateľná aj v kuchyni.

05.10.2015 11:00
Pappardelle s tekvicou, hubami, hovädzou... Foto:
Pappardelle s tekvicou, hubami, hovädzou sviečkovicou a čerstvým koriandrom
debata

Pre Pravda.sk pripravil nasledujúce dva recepty Ladislav Výpala, šéfkuchár reštaurácia Carnevalle v Bratislave. Tekvicu označuje za pochúťku, s ktorou rozhodne treba v kuchyni počítať. Takže, milé dámy, prípadne aj páni, skúste to spolu s ním aj s nami.

Pappardelle s tekvicou, hubami, hovädzou sviečkovicou a čerstvým koriandrom

Potrebujete: (na 1 porciu – podľa potreby znásobte dávky)

  • 100 g hovädzia sviečkovica
  • 30 g tekvica muškátová
  • 30 g mix lesné huby
  • 5 g cesnak plátky
  • 0,04 l olivový olej
  • 20 g maslo
  • 0,06l biele víno Chardonay
  • 1ks chilli paprička
  • soľ, korenie, čerstvý koriander
  • uvarené cestoviny (papardelle môžete nahradiť aj inými druhmi)

Postup:
Na olivovom oleji si opečieme cesnak spolu s chilli. Pridáme hovädziu sviečkovicu, huby a tekvicu nakrájanú na malé kocky. Osolíme, okoreníme a podlejeme bielym vínom. Keď sa víno vyvarí, podlejeme vývarom a pridáme kocku masla na zjemnenie. Do takto pripravenej omáčky vložíme uvarené cestoviny, všetko dobre spojíme a na koniec posypeme nakrájaným koriandrom.

Tekvicový koláč s pekanovými orechmi. Foto: Carnevalle
Tekvicový koláč s pekanovými orechmi a créme fraiche. Tekvicový koláč s pekanovými orechmi.

Tekvicový koláč s pekanovými orechmi a créme fraiche

(12 porcií – 1 forma 24cm)

Potrebujete:

CESTO:

  • 200 g múka hladká
  • 100g mleté pekanové orechy
  • 1 lyžica cukor kryštálový
  • 0,5 čajová lyžička soľ
  • 125g maslo nakrájané na malé kocky- studené
  • 30–50g ľadovej vody

PLNKA:

  • 180 g hnedý cukor
  • 1/4 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 0,5 čajová lyžička mletých klinčekov
  • 2 vajcia
  • 425g tekvice hokaido
  • 175ml kondenzované mlieko
  • 60 ml šľahačka
  • 1/4 vanilkový lusk
  • 75 g pekanové orechy
  • 15 g rozpustené maslo
  • 15g cukor práškový
Šéfkuchár reštaurácie Carnevalle
Ladislav Výpala. Foto: archív L. V.
Šéfkuchár reštaurácie Carnevalle Ladislav Výpala. Šéfkuchár reštaurácie Carnevalle Ladislav Výpala.

Postup:
Dáme všetky suché ingrediencie do mixéra s lopatkovým nadstavcom. Pridáme maslo a miešame, kým z masla neostanú malé kúsky približne veľkosti šošovice. Prilejeme vodu a miešame tesne iba do spojenia – môžu vzniknúť viditeľné kúsky múky, rukou sa však cesto spojí. Zabalíme ho a dáme odležať do chladu minimálne na hodinu. Po odležaní cesto rozvaľkáme na tenký plát, ktorým vyložíme formu na pečenie.

Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Upečieme na 180°C do mäkka a hneda cca 30–40 minút. Necháme vychladnúť a rozmixujeme na hladkú hmotu. Zmiešame cukor, soľ, korenie a jemne vmiešame vajcia. Pridáme pyré a spojíme. Ďalej pridáme šľahačku a mlieko a všetko opatrne spojíme. Plnku nalejeme na vychladnutý mierne predpečený korpus a dopekáme na 160°C.

Keď je plnka hotová (po okrajoch tuhá, v strede môže byť jemnejšej konzistencie) vyberieme koláč z rúry, na vrch naukladáme pekanové orechy, potrieme rozpusteným maslom s medom a ešte 5–10 minút zapekáme do skaramelizovania. Koláč necháme vychladnúť vo forme a skladujeme v chlade.

Tip: Koláč môžete podávať s vanilkovým creme fraiche, ale tiež napríklad zmrzlinou či ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #jedlo #recept #jeseň #tip #tekvica #Ladislav Výpala

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...