Ochutené maslo zlepší desiatu i olovrant

Najklasickejšou klasikou pri príprave desiatej a olovrantu v našich končinách je pečivo alebo chlieb natretý rozmanitými nátierkami.

01.10.2015 13:00
ochutené maslo, nátierka, desiata, olovrant Foto:
Maslo môžete vylepšiť rôznymi príchuťami.
debata

Pre výraznejšiu a ešte lahodnejšiu chuť môžeme pečivo natrieť ochuteným maslom, rozmanité bylinky či iné labužnícke pochutiny vynesú zabalenú desiatu do kulinárskych nebies, takže dieťa ju nemusí nahrádzať sladkými tyčinkami zo školského bufetu.

Bylinkové maslo

125 g masla, 1 PL kyslej smotany, 3 PL byliniek, 2 PL citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie
Najprv zo zmäknutého masla a kyslej smotany vyšľaháme penu, primiešame čerstvé posekané bylinky (tymian, bazalku, majorán a podobne) a citrónovú šťavu. Na záver bylinkové maslo osolíme a okoreníme.

Píniové maslo

100 g nesolených píniových jadier, 100 g zmäknutého masla, 1 kl obľúbeného koňaku, biele korenie, soľ
Píniové jadrá roztlčieme s niekoľkými kvapkami vody v mažiari alebo rozdrvíme v mixéri. Maslo vymiešame tak, aby vznikla pena, zmiešame s drvenými jadrami a ochutíme koňakom, bielym korením a soľou.

Pažítkové maslo

250 g mäkkého masla, pažítka, soľ, mleté čierne korenie, štipka nastrúhaného muškátového orieška
Z masla, soli, korenia a muškátového orieška ušľaháme krém. Pažítku umyjeme pod studenou vodou, osušíme a nasekáme. Vmiešame do ochuteného masla, naplníme misku a natierame na pečivo alebo chlieb.

Orieškové maslo

100 g masla, 50 g vlašských orechov, 1 kl medu, 1 kl vanilkového cukru, soľ, badián
Zo zmäknutého masla ušľaháme hladkú penu. Orechy rozmixujeme v elektrickom mixéri a pridáme k vymiešanému maslu. Potom primiešame med a vanilkový cukor, osolíme a trochu okoreníme badiánom.

Cibuľové maslo

menšia cibuľa, 100 g zmäknutého masla, 1 kl worcesterskej omáčky, soľ, mleté biele korenie
Cibuľu olúpeme a nastrúhame najemno. Nastrúhanú cibuľu dobre premiešame so zmäknutým maslom a worcesterskou omáčkou. Cibuľové maslo dochutíme soľou a korením a natierame na pečivo či chlieb.

Cesnakové maslo

250 g pravého masla, 4–5 strúčikov cesnaku, stredne veľká cibuľa, mleté čierne korenie, štipka soli
Zo zmäknutého masla vymiešame penu. Olúpané strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno spolu s očistenou cibuľou, zmes zapracujeme do maslovej peny. Ochutíme soľou a korením a natierame na chlieb či pečivo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #desiata #ochutené maslo #olovrant #nátierka

+ Malé zmeny v rutine môžu priniesť nový pocit radosti a oživenia.
Zažijete dohady ohľadom rozdelenia majetku,...

+ Na dovolenku nechoďte s ľuďmi, ktorí vám spôsobujú psychickú traumu.
Každú mincu navyše odložíte a...