Slovenské tekuté vzácnosti

Slovensko sa hrdí pokladmi nielen na tanieri, ale aj vo fľaši.

30.09.2015 15:00
slivky, slivovica, alkohol Foto:
Dedinu Bošáca preslávila kopaničiarska slivovica.
debata

Vôňa borievok

Borovička je slovenským národným nápojom. Má osviežujúce účinky a jej konzumácia podporuje látkovú výmenu. Nápoj má typickú výraznú chuť a arómu po borievkach. Farba borovičky je biela alebo žltá, chutí podobne ako gin. Podľa slovenského zákonodarstva musí mať borovička minimálny obsah alkoholu 37,5 percenta.

Bošácky unikát

Dedinu Bošáca preslávila kopaničiarska slivovica. Pália ju už vyše tristo rokov a vraj ju už pili ľudia na všetkých kontinentoch. Podľa miestnych sa chuti a vôni ich pálenky nič nevyrovná. Je to slivkový destilát vyrobený s jedinečnou citlivosťou, na tradičnom technologickom zariadení, krištáľovo číry, starnutím môže mať jemne zlatisté, číre zafarbenie.

Vínne poklady

Slovenské špeciality je zvykom dobre zapiť, najlepšie výborným slovenským vínom z vinohradníckych oblastí. Výber je široký, od špičkových odrôd nitrianskych vinárov cez typické tokajské až po dezertné vína so sladkou vôňou horských lúk. Tokajské vína sú uznávanou značkou, na polosuché sladké bobule pôsobí ušľachtilá pleseň a tým dostáva víno nezameniteľnú a­rómu.

Banán po opici

Na prekvapenie jedným z najrýchlejšie zaberajúcich spôsobov odstránenia ranných stavov po nadmernom požití alkoholu je urobiť si banánovo-mliečny kokteil osladený medom. Banán utíši žalúdok a s pomocou medu obnoví hladinu cukru v tele, zatiaľ čo mlieko utíši a znovu zavodní organizmus.

Tekutinami nešetriť

Ani pri raňajkách a po nich netreba zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Ale pozor, čierny čaj a káva sa do tekutín nepočítajú, naopak, po každej šálke kávy, čierneho alebo zeleného čaju by sme mali vypiť dva decilitre vody. Vhodné sú aj vodou riedené ovocné džúsy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #alkohol #slivovica #borovička #slivky #Tokaj

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...