Slovenské poklady na tanieri

Urobte si z tradičných slovenských surovín zážitok z modernej gastronómie.

29.09.2015 13:00
kôpor, kôprový koláč Foto:
Kôpor voňavý v slovenskej kuchyni zdomácnel v rôznych jedlách.
debata

Domáca údená slanina

Pri výrobe slaniny je dôležitý proces solenia. Slaninu potierame čistou soľou z oboch strán a nasolenú ju poukladáme na suchom mieste na čistý drevený podklad, ktorý navyše podložíme dreveným hranolom. Kusy slaniny kladieme na seba do hranice, doba zrenia je 14–21 dní. Slanina je potom po vyúdení krehká.

Údená šunka bez kosti

Odležané bravčové stehno sa po odrezaní kolienka vykostí a rozdelí na jednotlivé kusy mäsa, ktoré potom zarovnáme, zrežeme prebytočný tuk a kožu a necháme prehriať vo vode 40–50 °C teplej. Po prehriatí mäso zavesíme na háky, necháme odkvapkať a vložíme do vyhriatej udiarne. Údime do zlatohneda.

Kôprová klasika v našej kuchyni

Kôpor voňavý v slovenskej kuchyni dobre zdomácnel, už roky je neoddeliteľnou súčasťou niektorých obľúbených jedál. Samozrejme sa bez neho nezaobíde kôprová omáčka, klasika školských jedální, dobrá je nielen s knedľou, ale aj s varenými zemiakmi, prípadne cestovinami, podávaná s mäsom alebo s vareným vajíčkom.

Spôsoby skladovania

Čerstvý kôpor je vhodné skladovať ideálne v chladničke, vydrží tam aj niekoľko dní. Môže sa aj na kratší čas dať do pohára s vodou, Skladovať sa dá aj sušený kôpor, ale ten na svetle bledne a môže až zosivieť, tiež má len obmedzenú trvanlivosť a navyše sušením kôpor stráca svoju charakteristic­kú vôňu.

Vareškov tip: Gemerské guľky

Pol kila bravčového mäsa pomelieme, pridáme 600 g najemno nastrúhaných surových zemiakov, vajce, 200 g polohrubej múky, cibuľu, cesnak a čierne korenie. Dobre premiešame a vytvarujeme guľky o veľkosti menších slivkových knedlí a varíme v osolenej vode asi 15 minút. Uvarené necháme na sitku odkvapkať a podávame s kyslou kapustou.

Voňavý múčnik: Kysnutý kôprový posúch

Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky, 2 vajcia, 200 ml oleja, 50 g droždia, mlieko, kryštálový cukor, 2 kyslé smotany, 2 žĺtky, soľ, posekaný kôpor, 1 PL škrobu
Postup:
1. Najprv pripravíme kvások z mlieka, cukru a droždia. Kvások pridáme do múky spolu s vajcami, olejom a so soľou. Vymiesime hladké cesto a necháme asi hodinu kysnúť.
2. Vykysnuté cesto na doske rozdelíme na 4 bochníky, ktoré rozvaľkáme a preložíme na vymastený plech.
3. Zo smotany, žĺtkov, soli a lyžice škrobu pripravíme hmotu, ktorú natrieme na všetky 4 rozvaľkané bochníky.
4. Na plechu necháme podkysnúť a nakoniec posypeme posekaným kôprom. Pečieme 25–30 minút vo vyhriatej rúre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #slovenská kuchyňa #slovenská gastronómia #tradičné suroviny

+ Odlišnosť je krásna, nezabúdajte, že chcete byť sama sebou.
Začnite si šetriť, peniaze budete potrebovať na...

+ Začnite čítať viac kníh, pomôže vám to oddychovať a vypnúť.
Ak chcete niečo dosiahnuť, nepodceňujte sami seba....