Pochúťky aj pochutiny z jabĺčok

Keď sa povie jablko, väčšina z nás pomyslí na jablko. Ovocie, na ktorom si pochutnávame celý rok.

13.09.2015 14:00
Ruský šalát s jablkami a sleďom Foto:
Ruský šalát s jablkami a sleďom.
debata

Zdravý mušt

Nefiltrovaná jablčná stopercentná šťava bez prídavku cukru a iných dochucovadiel je jablkový mušt. Mušt je veľkým zdrojom vitamínov, prírodných cukrov, pektínu a ovocných kyselín. Obsahuje aj mnoho vlákniny. Používa sa najmä ako chutný a zdravý nápoj. Najhodnotnejšia je čerstvo lisovaná šťava.

Zlatistý cider

Cider patrí do kategórie nízko alkoholických nápojov, rovnako ako pivo či víno. Ide o jemne perlivý, zlatistý alkoholický nápoj z jablčného muštu. Správna kombinácia horkosti, jemnej kyslosti a sladkastej jablčnej chuti a vône z neho robí obľúbený nápoj na celom svete. Aj cider obsahuje prírodné cukry, pektíny, vlákninu a vitamíny.

Vareškov tip: Jablkové smoothie

Tri umyté, olúpané a jadrovníkov zbavené sladkokyslé jablká vložíme do mixéra. Rozmixujeme ich dohladka, pridáme 1,2 litra stopercentnej jablkovej šťavy a 750 ml vanilkového jogurtu. Všetko ešte raz vyšľaháme. Nápoj potom rozdelíme do štyroch pohárov a ozdobíme ho lyžičkou mletej škorice s práškovým cukrom.

Čarovný jablkový páj

Jablkový páj je jedným z najobľúbenejších jablkových koláčov, aj keď termín koláč je trochu nepresný. Slovo páj pochádza z angličtiny a preklad do slovenčiny neexistuje, na rozdiel od našich kysnutých koláčov je jeho základom krehké cesto, ktoré nie je príliš sladké (alebo nie je sladké vôbec), a náplň je zas veľmi sladká, ovocná alebo orechová.

Ruský šalát s jablkami a sleďom

Potrebujeme:
2 varené zemiaky, 2 varené mrkvy, cibuľa, jablko, 2 stredné uvarené červené repy, 300 g filé zo sleďa, majonéza, soľ, čierne korenie
Postup:
1. Tento ruský obľúbený šalát s jablkom sa dá pripraviť celkom ľahko. Dva varené zemiaky, dve uvarené mrkvy a dve uvarené cvikly nastrúhame na strúhadle.
2. Cibuľu nakrájame na malé kocky a sparíme horúcou vodou, vodu potom scedíme. Jablko nastrúhame na jemnom strúhadle a vytlačíme šťavu. Sleďa nakrájame na malé kúsky.
3. Šalát sa dokončuje vrstvením – naspodok dáme zemiaky, potom sleďa, naň cibuľu, potom mrkvu, jablko a vrchnú vrstvu tvorí červená repa. Každú vrstvu natierame majonézou, solíme a koreníme podľa chuti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #jablkové hodovanie #jablko #smoothie #cider #mušt

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...