Jabĺčko v rozmanitých podobách

Jablká sa konzumujú v rozličných podobách - čerstvé, varené, sušené či dokonca vypálené.

12.09.2015 17:45
jablká, jablkový sad, zber jabĺk Foto:
Jablká - ovocie s všestranným využitím.
debata

V kuchyni sa jablká používajú nielen ako stolové ovocie, ale aj do ovocných a pikantných šalátov, do nákypov, na pečenie múčnikov… Pri ich využití je dôležitý výber odrody, pretože napríklad kyslasté jablká sú ideálnejšie v kombinácii s iným sladkým ovocím. Počas dlhých storočí sa človek naučil vyrobiť všakovaké jablkové produkty.

Surové jablko

Surové jablká sa odporúčajú konzumovať dôkladne umyté a so šupkou, ktorá býva často aj tvrdá, ale všeobecne platí stará známa skutočnosť, že práve šupka obsahuje najdôležitejšie vitamíny, minerály a ostatné užitočné látky. Zdravotné účinky surových jabĺk sú mimoriadne rozsiahle, pomáhajú pri mnohých neduhoch.

Jablková šťava

Jablková šťava sa najčastejšie vyrába lisovaním rozomletých jabĺk a podobne ako pri celých surových jablkách aj tu je prospešné zomlieť a lisovať celé jablká aj so šupkou. Na dlhodobejšie uchovanie šťavy je potom nutné ju buď konzervovať pri vyššej teplote, teda pasterizovať, alebo ju zahustiť – koncentrovať či schladiť.

Jablčný ocot

Jablčný ocot sa používa namiesto klasického octu najmä na dochutenie šalátov, pije sa iba zriedený. V domácnostiach je známy už mnoho storočí. Niekto ho používa ako liek, niekto ako obyčajnú pochutinu. Pravda je, že jeho pravidelná konzumácia zlepšuje ľudský metabolizmus, čistí organizmus a pomáha pri reumatizme i chudnutí.

Jablčné destiláty

Jablčné pálenky sú viac ako obľúbené, v mnohých krajinách sú regionálnym alebo aj národným symbolom. Napríklad z francúzskej Dolnej Normandie sa do sveta dostal destilát, ktorý sa vyrába priamo z jablkového vína destiláciou – ako jablkovica, známa v celom svete pod názvom calvados, ten má aj ochrannú známku EÚ.

Jablčné víno

Najlepšie ovocie na výrobu vína okrem dominantného hrozna sú najmä jablká. Jablkové víno je najľahšie zo všetkých ovocných vín. Vykvasené víno je však veľmi náchylné na hnednutie a prevzdušnením nezíska len zmenenú farbu, ale nadobudne aj zlú, horkú chuť. Preto pri jeho výrobe treba postupovať čo najrýchlejšie.

Sušené jabĺčka

Sušené jablká sú zdravé a diétne. Sušením v teplotách pod 48 °C sa uchová zo všetkých spôsobov konzervácie najviac vitamínov, minerálov i bielkovín a navyše sa koncentrujú cukry. Sušením sa stráca vitamín C, sacharidov je však 6-krát viac ako v čerstvých plodoch a sú veľkým zdrojom energie. Sušené jablká sa navyše nekazia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #vitamíny #Jablká #sušené jablká #minerály #jablčný ocot

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...