Gastronomické podoby tradičných slovenských potravín

Liptovské babičky varili nie draho, pritom však chutne a pestro.

11.09.2015 13:00
pohánka, pohánková kaša Foto:
Na stole Slovákov sa často objavovala pohánková sladká kaša.
debata

Zemiaky chutia na slano i na sladko

Liptáci zemiaky zaraďujú do jedálneho lístka v rozmanitých variáciách – ako prílohu k mäsu, rybám, pripravujú z nich spolu so zeleninou ľahké šaláty, obľube sa tešia zemiaky konzumované ako samostatný pokrm s kyslým mliekom. Uplatnenie nájdu zemiaky v sladkých jedlách, ktoré sa pripravujú zo zemiakového cesta. Ako prílohu ich konzumujú aj v podobe zemiakových knedlí.

Šetrná príprava

Aby sme využili pozitívne účinky zemiakov, je dobré konzumovať ich v čo najprírodnejšej podobe, spracované šetrnou formou v pare alebo malom množstve vody. V takom prípade prinášajú zemiaky nižšie množstvo energie s maximálnym obsahom vitamínov, minerálnych látok a ostatných živín.

Sladká pohánková kaša

Obyvatelia severných regiónov Slovenska často dávali prednosť surovinám, ktoré sú ako „biele obilie“. Na stole sa často objavila pohánka upravená napríklad na spôsob sladkej kaše. Tá sa pripraví jednoducho. Pohánka sa uvarí v osolenom mlieku domäkka, pokvapká medom a poleje rozpusteným maslom. Možno ju tiež posypať strúhaným perníkom.

Prekladané osúchy

Obľúbené sú aj jednoduché osúchy, ktoré sa pripravujú podobne ako lokše, len do cesta z uvarených zemiakov a múky sa ešte pridáva vajce. Z cesta sa formujú podlhovasté osúchy, ktoré môžeme upiecť na sucho alebo na masti. Plníme ich buď sladkými plnkami (maková, orechová, tvarohová), alebo slanými (praženicou, tvarohom s maslom a soľou, údeným mäsom).

Plniť opatrne

Pri príprave tradičných liptovských drobov si musíme dávať pozor, aby sme plnenie bravčových čriev zemiakovou plnkou neprehnali – lyžicou plníme črevá iba asi do polovice, lebo ďalšou úpravou hmota zväčší svoj objem a črevá by mohli veľmi ľahko popraskať.

Registračný znak

Slovenskí konzumenti obľúbenej bryndze majú možnosť rozlíšiť pravú bryndzu so stopercentným obsahom ovčieho syra od „pančovanej“. Pravá pochúťka je zaregistrovaná pod značkou „ovčia bryndza salašnícka“ a označená trojlístkom bielej farby v zelenom obdĺžniku.

Vareškov tip: Chudobnica s bryndzou

Zemiaky očistíme a postrúhame na strúhadle. Primiešame soľ, majorán, štipku čierneho korenia, roztlačený cesnak, na škvarky upraženú slaninu, upraženú cibuľu a trochu polohrubej múky. Všetko dobre premiešame a na panvici alebo v rúre na plechu pečieme malé placky. Na upečenú placku dáme kôpku bryndze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #zemiaky #pohánka #Liptov #slovenská kuchyňa

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...