Rajčinová abeceda

Sezóna rajčín vrcholí. Využite ich pestré a chutné plody naplno.

04.09.2015 12:00
paradajky, rajčiny, zelenina Foto:
Paradajková šťava pomáha ľuďom, ktorí trpia nadmernou hmotnosťou.
debata

Skladovanie rajčín

Paradajky uchovávame rozložené vedľa seba, stopkami nahor. Nedozreté paradajky kladieme na okno alebo vešiame za stopky voľne na slnko. Môžeme ich však uložiť aj na drevenú vatu a tak ich uchovať dlhší čas. Debničku s rajčinami uzavrieme a uložíme v chladnej suchej miestnosti.

Plnené pochúťky

Paradajky na plnenie pripravíme tak, že vršky zrežeme ostrým nožom a lyžičkou vydlabeme jadrovníky. Vnútri paradajky osolíme a vykrojenou stranou nadol naukladáme na mriežku a necháme asi 20 minút odkvapkať. Vnútro z paradajok môžeme použiť do pripravovanej náplne.

Chlad škodí

Paradajky neskladujeme v chladničke, pretože pri nízkych teplotách vädnú a strácajú chuť. Paradajková šťava sa pije na zlepšenie trávenia aj ako prvý chod obeda pre tých, ktorí trpia nadmernou váhou. Šťava sa pije samotná alebo sa môže ochutiť citrónom, pomarančom, minerálkou, sódou alebo ľadom.

Dvojfarebná polievka

Potrebujeme:
200 g červenej papriky, 200 g žltej papriky, 200 g mrkvy, 300 g paradajok, 100 g cibule, 100 g masla, 3 strúčiky cesnaku, 1,5 l zeleninového vývaru, 60 g varenej ryže, soľ, nastrúhané mandle, údená šunka
Postup:
1. Nakrájanú cibuľu opražíme na masle, ku koncu pridáme cesnak rozotrený so soľou. Nakrájame mrkvu, sparené a olúpané paradajky.
2. Papriky zbavené semienok nakrájame na rezance a každú farbu dáme zvlášť. Cibuľu s cesnakom rozdelíme do dvoch hrncov, do jedného dáme červenú papriku a paradajky, do druhého žltú papriku a mrkvu a každú zmes zalejeme polovicou vývaru.
3. Varíme pod pokrievkou približne pol hodiny, do oboch hrncov dáme polovicu ryže a lyžicu masla, všetko rozmixujeme. Polievku prelejeme do dvoch krčahov a súbežne nalievame do tanierov. Napokon ju ozdobíme mandľami a údenou šunkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #vitamíny #paradajky #karotenoidy #rajčiny

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...