Grilovacie triky: Ako na rybacinu, kedy soliť, čím koreniť?

Nasledujúce pekné dni a septembrové víkendy môžete určite využiť na grilovanie. Poznáte aj nasledujúce triky? Zídu sa...

30.08.2015 10:59
grilovanie, špízy, marináda Foto:
Grilovačka je obľúbenou voľnočasovou aktivitou v teplejšej časti roka.
debata

Poradňa grilovania

Soliť na záver

Pri grilovaní treba dať pozor na nadmerné solenie, kto solí málo, vystačí si s ostatným korením, prípadne s omáčkami a marinádami. Stará dobrá rada pre milovníkov grilovania hovorí, že napríklad kvalitné hovädzie mäso si osolí každý sám až na tanieri podľa svojej chuti.

Koreniť „načierno“

Najčastejšie sa pri grilovaní používa tradičné čierne korenie, ktoré nie je také ostré ako korenie biele, zato je aromatickejšie. Ak čierne korenie ručným mlynčekom pomelieme priamo na mäso, jeho aróma ešte zosilnie. Biele korenie je vlastne len čierne korenie zbavené tmavých šupiek.

Dymová aróma

Milovníci dymu môžu pri grilovaní na vytvorenie dymovej arómy použiť drevené lupienky z ovocného dreva určené na údenie rýb. Namočené a odkvapkané lupienky hodíme priamo na rozžeravené drevené uhlie. Pri plynovom grile použijeme údenársky box, ak ním je gril vybavený.

Lesklou stranou dovnútra

Pri grilovaní mäsa ho do alobalu balíme zásadne lesklejšou stranou fólie dovnútra, inak by balíček odrážal zbytočne veľa tepla späť. Misa nakrájanej zeleniny servírovaná ku grilovanému mäsu odľahčí menu a pomôže tráveniu. Najlepšie sa osvedčila mrkva, zeler a listy šalátu.

Čriepky z rybacej grilovačky

Kôprová delikatesa zo pstruha

Ideálnym ľahkým letným jedlom na grile je ryba. Keď k nej pridáme arómu a chuť čerstvého kôpru, ktorého je v lete všade viac než dosť, získame veľmi chutné jedlo. Rybu podávame s grilovanými zemiakmi, ktoré môžeme nakoniec ešte preliať kyslou smotanou. Vari najčastejšie používanými rybami na grilovanie sú pstruh alebo losos.

Nezabúdajme na kapra

Nemali by sme zabúdať na rybu, ktorá v letnom období možno nepatrí k tým najobľúbenejším, napriek tomu je naša. Tou rybou je kapor, ktorý nemusí byť pripravovaný len v štedrovečernom šate, ale napríklad v podobe grilovaných podkov. Niekedy má kapor bahennú „vôňu“. Tento problém vyrieši osvedčené mlieko, do ktorého rybu na noc naložíme.

Vareškov tip: Steak z tuniaka
Mäso z tuniaka nakrájame na steaky hrubé asi 2 cm. Opláchneme ich a osušíme. V mixéri zmiešame bazalku, cesnak, citrónovú kôru a šťavu, vínny ocot, olej, soľ a čierne korenie. Do sklenenej zapekacej misy nalejeme tretinu marinády a položíme do nej steaky. Zvyšok marinády nalejeme na steaky a dáme ich do marinovať na 2 hodiny. Potom ich položíme na rošt a grilujeme 4–6 minút z každej strany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #triky #grilovanie #údenie #tipy #korenie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...