Pri väčšine grilovaných pochúťok ešte viac posilnia vynikajúci chuťový dojem. Ponúka sa pritom takmer nevyčerpateľné množstvo možnosti, nechajte sa inšpirovať. Hoci leto sa už blíži k záveru, ešte pár dní príjemného počasia sľubuje príležitosti na to, aby ste ich otestovali.
Syrová omáčka
Strúčik cesnaku olúpeme, syr s modrou plesňou rozmixujeme v miske spolu s majonézou, jogurtom, roztlačeným cesnakom, čiernym korením a so soľou. V prípade potreby omáčku zriedime mliekom a pridáme nasekanú pažítku.
Cesnaková omáčka
Cesnak olúpeme, prelisujeme a dôkladne premiešame s bielym jogurtom a lyžicou oleja. Cibuľu olúpeme, nastrúhame najemno a s citrónovou šťavou pridáme do omáčky, hotovú cesnakovú omáčku ochutíme soľou a čiernym korením.
Hubová omáčka
Najprv opražíme na masle huby, ako keď robíme praženicu. Keď sú huby mäkké, pridáme kvalitné biele víno, nasekanú petržlenovú vňať, estragón, kocku rozdrveného bujónu a za sústavného miešania varíme približne štyri minúty.
Avokádová omáčka
Avokádo prekrojíme na polovicu, odstránime kôstku a vydlabeme dužinu, ktorú dáme do misky a opatrne rozmixujeme. Olúpeme cesnak a vymiešame ho so soľou. Spolu so šťavou z citróna a s olivovým olejom ho primiešame k rozmixovanému avokádu.
Mangová omáčka
Mangové čatní, francúzsku horčicu, trochu marhuľového džemu alebo marmelády a niekoľko kvapiek tabasca zmiešame. Omáčku vo chvíli, keď je pokrm takmer hotový, natrieme na kuracinu a pokračujeme ešte chvíľu v grilovaní.
Chrenová omáčka
Majonézu a jogurt najprv ušľaháme, pridáme kečup, paradajkový pretlak, nastrúhaný chren a prelisovaný cesnak. Všetko dobre premiešame. Osolíme a okoreníme čiernym korením a kajenským korením. Dáme asi na hodinu vychladiť.