Potenie plátkov
Surové a nezrelé plody baklažánu obsahujú alkaloid solanín, ktorý je pôvodcom toho, že baklažán je v surovom a nezrelom stave mierne jedovatý, preto sa konzumuje výhradne tepelne upravený. A aby sme odstránili jeho horkosť, baklažán nakrájaný na plátky najprv z oboch strán osolíme a necháme ho vypotiť.
Tenká fialová šupka
Pred tepelnou úpravou baklažán opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Plod baklažánu môžeme upiecť vcelku v rúre. Okrem toho sa môže dusiť, vyprážať, zapekať i grilovať. Šupku, ktorá je veľmi tenká, môžeme odstrániť, ale nie je to vždy nutné, naopak, tesne pod ňou je najviac vitamínov.
Vareškov tip: Baklažán s jogurtovým dresingom
Rúru rozpálime, vložíme do nej dva celé baklažány a upečieme ich domäkka. Potom ich ošúpeme a dužinu nakrájame na kocky, pridáme 2 lyžice octu, lyžičku oleja, korenie, roztlačený cesnak a premiešame. Na dresing zmiešame jogurt, nastrúhaný strúčik cesnaku a rímsku rascu a zmes nalejeme na baklažány.