Pravidlá prípravy baklažánu

23.08.2015 11:00
Plnený baklažán
Výborne chutí zapekaný plnený baklažán. Autor: ,

Zelenina, ktorú hodno pripravovať na letnú hostinu.

Potenie plátkov

Surové a nezrelé plody baklažánu obsahujú alkaloid solanín, ktorý je pôvodcom toho, že baklažán je v surovom a nezrelom stave mierne jedovatý, preto sa konzumuje výhradne tepelne upravený. A aby sme odstránili jeho horkosť, baklažán nakrájaný na plátky najprv z oboch strán osolíme a necháme ho vypotiť.

Tenká fialová šupka

Pred tepelnou úpravou baklažán opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Plod baklažánu môžeme upiecť vcelku v rúre. Okrem toho sa môže dusiť, vyprážať, zapekať i grilovať. Šupku, ktorá je veľmi tenká, môžeme odstrániť, ale nie je to vždy nutné, naopak, tesne pod ňou je najviac vitamínov.

Vareškov tip: Baklažán s jogurtovým dresingom

Rúru rozpálime, vložíme do nej dva celé baklažány a upečieme ich domäkka. Potom ich ošúpeme a dužinu nakrájame na kocky, pridáme 2 lyžice octu, lyžičku oleja, korenie, roztlačený cesnak a premiešame. Na dresing zmiešame jogurt, nastrúhaný strúčik cesnaku a rímsku rascu a zmes nalejeme na baklažány.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zelenina #recept #baklažán
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Ak budete rozširovať nenávisť, uškodíte tým len sami sebe.
Výčitky svedomia peniazmi neovplyvníte, hlavne...

+ To čo ste si sami pokazili už späť nevrátite, môžete začať cvičiť.
Výsledky vás potešia, pracujte preto...