Pravidlá prípravy baklažánu

23.08.2015 11:00
Plnený baklažán
Výborne chutí zapekaný plnený baklažán. Autor: ,

Zelenina, ktorú hodno pripravovať na letnú hostinu.

Potenie plátkov

Surové a nezrelé plody baklažánu obsahujú alkaloid solanín, ktorý je pôvodcom toho, že baklažán je v surovom a nezrelom stave mierne jedovatý, preto sa konzumuje výhradne tepelne upravený. A aby sme odstránili jeho horkosť, baklažán nakrájaný na plátky najprv z oboch strán osolíme a necháme ho vypotiť.

Tenká fialová šupka

Pred tepelnou úpravou baklažán opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Plod baklažánu môžeme upiecť vcelku v rúre. Okrem toho sa môže dusiť, vyprážať, zapekať i grilovať. Šupku, ktorá je veľmi tenká, môžeme odstrániť, ale nie je to vždy nutné, naopak, tesne pod ňou je najviac vitamínov.

Vareškov tip: Baklažán s jogurtovým dresingom

Rúru rozpálime, vložíme do nej dva celé baklažány a upečieme ich domäkka. Potom ich ošúpeme a dužinu nakrájame na kocky, pridáme 2 lyžice octu, lyžičku oleja, korenie, roztlačený cesnak a premiešame. Na dresing zmiešame jogurt, nastrúhaný strúčik cesnaku a rímsku rascu a zmes nalejeme na baklažány.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#zelenina #recept #baklažán
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Pred niektorými ľuďmi budete mať poriadny stres, ale nevyhnete sa im.
Pozor na vianočných podvodníkov,...

+ V každej situácii sa dá nájsť východisko, keď potlačíte svoju hrdosť.
Nakupujte len nevyhnutné potraviny,...