Krátka prezentácia karfiolu

Karfiol je jedným z najobľúbenejších druhov letnej zeleniny a v našom jedálnom lístku ho nájdeme dosť často.

20.08.2015 17:00
karfiol, zelenina Foto:
Existuje celý rad odrôd karfiolu rôznych farieb.
debata

Dobrá rada na začiatok: Predtým, ako začneme s jeho tepelnou alebo studenou kuchynskou úpravou, odporúčame ho dôkladne umyť, prípadne ho na chvíľu namočiť do studenej octovej vody, ktorá vyplaví všetky nečistoty. Predídeme tak aj nepríjemnému zápachu.

Karfiol a jeho pôvod

Karfiol je vynikajúcou a často používanou hlúbovou zeleninou, ktorú človek získal, už keď sa usadil a začal sa živiť poľnohospodárstvom. Vznikol sadením divokého kapustového hlúbu. Do strednej Európy prišiel v 16. storočí z Cypru. Vtedy mala ružica veľkosť tenisovej loptičky.

Karfiol a jeho názov

Názov karfiol je skomoleninou talianskeho „cavolfiore“. Šľachtením postupne človek dospel až k súčasným odrodám s obrovskou ružicou, pričom jedna hlávka nezriedka zasýti aj viacpočetnú rodinu. Podľa obdobia zberu rozdeľujeme odrody karfiolu na zimné, rané, letné a letno-jesenné.

Karfiol a jeho farby

Existuje celý rad odrôd karfiolu – napríklad ružové či fialové druhy. Ružové karfioly pochádzajú pôvodne zo Sardínie a z južného Talianska. Kríženec brokolice a karfiolu so zelenou ružicou nesie názov broccoli romanesco a pochádza takisto z Talianska, kde je veľmi obľúbenou zeleninou.

Karfiol a jeho sestra

Najbližším príbuzným karfiolu je brokolica, ktorá sa mu nielen podobá, ale dá sa aj rovnako upravovať. Má však výraznejšiu chuť. Brokolicu poznali už naši dávni predkovia, ale jej výrazné klady sú vyzdvihované až v nedávnej dobe, keď vedci objavili jej protirakovinové účinky.

Karfiol a jeho úžitok

Karfiol je výživný a zdravý. Môže síce vyvolávať nadúvanie, ale to sa dá dobre tlmiť prídavkom rasce či anízu. Je to bohatý zdroj bielkovín a kyselín, ktoré pomáhajú činnosti nadobličiek. Podporuje zrážanlivosť krvi, prospieva kostiam, nechtom a kĺbom, reguluje priechodnosť čriev.

Karfiol a jeho úprava

Karfiol patrí medzi druhy zeleniny, ktoré sa výborne hodia na pečenie, preto je tento spôsob prípravy karfiolu veľmi častý a tiež obľúbený. Najčastejšie sa karfiol zapeká spoločne s ďalšími prísadami, najmä so syrom. Inokedy sa však najprv upečie, a potom sa pridáva do rôznych pokrmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #karfiol #zdravé stravovanie #brokolica #zlenina

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...