Úryvky z kuracieho šlabikára

Jedlá z kuraciny sa jednoducho pripravujú a výborne chutia.

19.08.2015 15:00
kurací vývar, kuracina Foto:
Chutný kurací vývar je jednoduchý na prípravu.
debata

Jeho veličenstvo vývar

Rovnako ako z hovädzieho pripravujeme silný vývar aj z kuracieho mäsa. Variť celé kura by bola škoda, postačí len jeho skelet a krídla. Najlepší vývar získame pomalým varením na miernom ohni za stáleho odoberanie vzniknutej peny. Jeho chuť môžeme zlepšiť pridaním koreňovej zeleniny a korenia.

Šľachtené kurčatá

Špeciálne vyšľachtené kurčatá chované na mäso sa nazývajú brojlery. Odhaduje sa, že na svete ich je okolo 20 miliárd. Jatočné kurčatá sú vyšľachtená tak, aby dosiahli čo najväčšie prírastky pri čo najmenšej spotrebe krmiva. Vďaka šľachteniu sa na polovicu skrátila doba, za ktorú kura dosiahne jatočnú hmotnosť.

Pozor na salmonelu

Na rýchle spracovanie je lepšie kupovať chladené mäso, ktoré môžeme v chladničke skladovať dva dni, tepelne upravené by malo vydržať aj tri dni. Kuracie mäso je náchylné na infikovanie baktériami salmonely, preto ho pred prípravou vždy dobre umyjeme a potom dostatočne tepelne upravíme.

Vareškov tip: Kuracia tlačenka

Základom tlačenky je varené alebo pečené kuracie mäso a rovnaké množstvo sterilizovanej zeleniny, 2–3 varené vajcia, 10 olív, soľ, korenie, trochu bieleho vína, trochu octu a želatína, ktorú rozpustíme podľa návodu, mäso nakrájame nahrubo, zeleninu a bielky tiež pokrájame, žĺtky dáme do zmesi až nakoniec. Všetko premiešame, vložíme do formy a necháme stuhnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #recept #kuracie mäso #kurací vývar

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....