Spôsoby úpravy kuracieho mäsa

Ak ešte máte práve toto leto ambíciu schudnúť do plaviek a pritom si nechcete odoprieť konzumáciu mäsa, správnou možnosťou je mäso kuracie.

15.08.2015 12:30
pečené kurča, kuracina, hydina Foto:
Väčšie kura nemusíme pri pečení v rúre polievať.
debata

Obsah tuku v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa je veľmi nízky, napriek tomu má toto mäso vysoký obsah bielkovín a ďalších užitočných látok. Pritom sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi.

Varenie kuraciny vo vode

Varenie vo vode je jedným z najzdravších spôsobov prípravy kuraciny. Aby si kuracie mäso varené vo vode zachovalo svoju chuť, vkladá sa do horúcej vody. Bielkoviny sa tak na jeho povrchu zrazia a šťava zostane v mäse. Pri varení vývaru treba mäso vložiť do studenej vody.

Varenie kuraciny v pare

Týmto postupom získame aj bez použitia tuku chutnú a šťavnatú kuracinu. Na prípravu mäsa v pare môžeme použiť špeciálny parný hrniec, ale vystačíme si aj s obyčajným „parákom“, ktorý umiestnime nad hrniec s vriacou vodou. Do vodného kúpeľa môžeme pridať obľúbené bylinky či korenie.

Grilovanie kuraciny

Ak chceme grilovať celé kurča, musíme počítať s časom prípravy okolo dvoch hodín. Kurča pred prípravou očistíme, umyjeme, zvnútra aj z vonku nasolíme, prípadne natrieme zmesou byliniek a grilujeme. Ďalšou možnosťou je nechať kurča najlepšie cez noc naložené v marináde.

Pečenie kuraciny v rúre

Na pečenie sa hodí väčšie kura, ktoré nemusíme pri pečení polievať. Kurča menšie ako 1,3 kg nemá dostatok tuku, vďaka ktorému si mäso uchováva svoju šťavnatosť, a také kura počas pečenia polievať musíme. Prvých 15–20 minút pečieme kura prudko, neskôr teplotu znížime.

Pečenie kuraciny na panvici

Pred prípravou potrieme dno panvice malým množstvom oleja a rozpálime na vysokú teplotu. Vložíme mäso, ktoré z oboch strán prudko osmažíme. Počas prípravy do mäsa nepicháme, iba ho obraciame drevenou vareškou. Mäso bude krehkejšie, ak ho osolíme až krátko pred dopečením.

Pečenie kuraciny v alobale

Pri príprave kuracieho mäsa v alobale získame chutnú a šťavnatú dobrotu aj bez použitia ďalšieho tuku. Mäso s prípadnými ďalšími surovinami položíme na plát alobalu, zabalíme a starostlivo uzavrieme. Potom ho môžeme dať do rúry alebo na gril, v letnej sezóne aj do žeravého popola.

Kurča s orechmi

Potrebujeme:
3–4 kuracie prsia nakrájané na kocky, 100 g jadier vlašských orechov, 100 ml oleja, 200 ml kuracieho vývaru, 2 PL sójovej omáčky, štvrť kl mletého zázvoru, 4 PL škrobu, 300 g fazuľových klíčkov, 100 g strukov cukrového hrášku, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. V kastróle rozohrejeme olej a zľahka na ňom urestujeme jadrá vlašských orechov. Potom ich vyberieme, do kastróla dáme kuracie prsia a tie urestujeme dohneda.
2. Potom zmiešame vývar, sójovú omáčku, zázvor a škrob. Zmes nalejeme na kuracie mäso, znížime teplotu, pridáme fazuľové klíčky a necháme variť slabým varom 4–5 minút.
3. Cukrový hrášok zľahka osmažíme na panvici a zamiešame ho do kuracej zmesi spolu s orechmi. Pokrm dochutíme soľou a korením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #chudnutie #recept #kuracie mäso

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...