Šaláty – povolený letný doping

Šaláty so zeleninou a s ovocím sú samozrejmou súčasťou letnej kuchárskej sezóny.

25.07.2015 07:00
Šalátové hody sú na leto ako stvorené. Foto:
Šalátové hody sú na leto ako stvorené.
debata

Mnohí fajnšmekri dávajú prednosť šalátom ako klasickým prílohám, ale je nemálo tých, ktorí ich v horúcich letných dňoch považujú za hlavný chod. Z tých majú radosť priekopníci zdravej výživy, lekári, ale najmä náš organizmus.

Mrkva

Na mrkve je najzdravší najmä vysoký obsah betakaroténu, ktorého nízka hladina zvyšuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny. Mrkva v šalátoch je obľúbenou surovinou, pretože ich obohacuje chuťou, vitamínmi, ale aj farebne. Pridávame ju buď surovú, alebo uvarenú do polomäkka a strúhame ju najemno, na rezance alebo krájame na kocky.

Paradajky

V júli dozrievajú v našich končinách prvé odrody rajčín. Paradajky patria k najrozšírenejším druhom zeleniny na svete. Rajčina je malý guľatý zázrak, bohatý zdroj látok prospešných nášmu organizmu. Nerozlučnou sestrou rajčín v šalátoch je cibuľa, ktorá umocňuje ich typickú chuť. Samotné paradajky konzumujeme s trochou oleja.

Kapusta

Kapusta je u nás jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny. Veď nás zásobuje dôležitým vitamínom C a má priaznivé účinky na mnohé neduhy ľudského tela. V lete sa konzumuje najmä v surovom stave ako základ alebo doplnok rôznych šalátov. Pri ich príprave nastrúhanú kapustu najprv osolíme a necháme chvíľu stáť, kým pustí tekutinu.

Jablká

Jablko je stravovacím pokladom. Skrýva sa v ňom 13 rôznych vitamínov a paleta minerálnych látok. Jablká okrem iného pomáhajú nielen pri chudnutí, ale aj pri vysokom obsahu cholesterolu, navyše sa dajú kuchynsky rôzne spracovávať. Nahrubo nastrúhané plody sa hodia do ovocných, ale aj miešaných ovocno-zeleninových šalátov.

Nektárinky

V poslednom čase populárne nektárinky majú obsah vitamínov, minerálov aj chuť podobnú ako ich broskyňové sestry. Majú bielu alebo žltú dužinu, ktorá môže byť prirastená ku kôstke alebo voľná – tá je v kuchyni obľúbenejšia, čo platí aj pri príprave ovocných šalátov, ktorým dodáva nektárinka šťavnatosť a príjemnú sladkú príchuť.

Melón

Vodný melón je pochúťkou osobitne medzi deťmi, ktoré sa z jeho lahodnosti idú zblázniť. Slovo melón znamená veľké jablko a ľudia ho zaraďujú k ovociu. Napriek tomu botanicky patrí medzi zeleninu. Poznáme vodové a cukrové melóny. Okrem 91 percent vody obsahujú aj vitamín C a cukor. Do ovocných šalátov sa pridávajú, keď ich treba osviežiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #doping #strava #šalát #sezóna

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...