Parádne pochúťky Podunajska

Dunaj nám ponúka množstvo chutných druhov rýb.

19.07.2015 12:30
Podunajské halászlé, Hotel Zátoka Senec Foto: ,
Podunajské halászlé, recept Hotel Zátoka Senec.
debata

Pestrá ponuka polievok

Polievky majú v oblastiach okolo Dunaja, ako aj na celom Slovensku, dlhú tradíciu. Jedávali a jedávajú sa nielen na obed, ale aj na raňajky a večeru. Oproti zvyšku Slovenska má významné postavenie rybacia polievka – halászlé a gulášová polievka, obe s maďarským pôvodom. Ale domáci si pochutnajú aj na dobrej slepačej či hovädzej polievke.

Rafinovaný perkelt

Obľúbenou mäsovou pochúťkou je perkelt, podobný gulášu, ale rafinovanejší, je asi jedným z najznámejších jedál regiónu. Môže sa pripravovať z rôznych druhov mäsa, nielen hovädzieho a bravčového, ale napríklad aj z kuracieho. Dôležitá je najmä paprika, ktorá sa tu používa čerstvá, kyslá i sušená, celá, krájaná aj mletá.

Rak je výborná dobrota

Dunaj býval kedysi rajom rakov, ktorých obyvatelia zbierali pri brehoch rieky a potom pripravovali. Vhodením raka do vriacej vody ho usmrtili, ale iba to by nestačilo, aby sa mäso dalo jesť. Raky bolo treba 15 až 20 minút variť. Namiesto vody niekedy použili pivo. Uvarené raky boli krásne červené.

Dolnozemská pochúťka: Opekané rybacie klobásky so slaninou

Potrebujeme:
1 kg mäsa sladkovodných rýb, 100 g slaniny, 50 g strúhanky, 1 PL krupice, 100 g masla, 2 vajcia, 2 žĺtky, štipka nového korenia, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Najskôr pripravíme slaninový základ tak, že slaninu pokrájame a vyškvaríme na panvici alebo v kastróle.
2. Ryby potom na vyškvarenej slanine opečieme, podlejeme horúcou vodou a udusíme, potom ich zbavíme kože a vykostíme.
3. Napokon mäso zomelieme, pridáme rozpustené maslo, strúhanku, krupicu, 2 celé vajíčka a 2 žĺtky, korenie a soľ podľa chuti, zmes premiešame, natlačíme do črievok a klobásky opekáme na oleji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Dunaj #rybacina #rybacia polievka

+ Sledujte svoj pokrok, aby ste zostali motivovaní a nastavovali si nové ciele.
Nemusíte byť každému sympatický,...

+ Nezabúdajte sa starať o svoju pokožku, v tomto období to veľmi potrebuje.
Prijímajte konštruktívnu kritiku, aby...